A régészet napjára készül Pécs

Baranya - szerző: HH

Gazdag és szerteágazó témákat ölel fel a Régészet napjához kötődő pécsi eseménysor június 18. és 20. között – közölte a Janus Pannonius Múzeum.

 

Az eseménysorozat három napja alatt az érdeklődők bebarangolhatják a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatnak meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is.

 

A programsor június 18-án kezdődik a Csontváry Múzeumban, ahol a mohácsi csata tömegsírfeltárásainak történetét mutatják be, majd a csata régészeti kutatásainak kulisszái mögé lehet betekinteni.

 

Június 19-én a pálos kolostort, valamint a vaskori sáncokat és halomsírokat mutatják be. A Székesegyház elől régészeti séta indul, amely Pécs történeti belvárosában kalauzolja végig az érdeklődőket.

 

Június 20-án délelőtt a pécsi Ókeresztény Mauzóleumban tartanak helyszíni vezetést, amelyen az érdeklődők részletes információkat kapnak az különleges építészeti emlékről és annak falfestményeiről. Vasárnap délután a pécsi, Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi elől indul városi séta, amelyen megismerkedhetnek a csatlakozók a város törökkori emlékeivel, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, valamint megtudhatják, hogyan éltek együtt a muszlimok és keresztények az oszmán fennhatóság időszakában.