A régió legnagyobbja lehet a harkányi naperőmű

Helyi - szerző: HH

Innovatív beruházásra készülnek a Gépállomáson. A Mentőhajó Alapítvány új vezetése a terület vitás kérdéseit részben már rendezte, és mint megtudtuk, nem véletlenül kívánja végleg lezárni az ügyet.

 

 

A Harkány belterületén fekvő 6,5 hektáros terület évek óta elhanyagolva állt, az épületek üresen, lepusztulva sorakoznak rajta. Az elmúlt napokban megkezdődött a növényzet gyérítése és a volt nyomda valamint raktárépületek kiürítése – milliárdos nagyságrendű projektet készítenek elő.

 

Az önkormányzattal való érdekegyeztetés mellett a terület végén lévő 2,5 hektáros legelőre tervez az alapítvány egy napelemparkot – mondta Pataki Péter. A Mentőhajó Alapítvány ügyvezetője jelezte: a tárgyalások alapját az képezi, hogy igyekeznek szem előtt tartani a telek két oldalán húzódó önkormányzati terület összekapcsolhatóságát.

 

Az alapítvány által 400-600 millió forintos beruházással tervezett ezer kilowattos naperőmű pályázata heteken belül révbe ér. Ez a teljesítmény a néhány éve még országosan is elsők között járó sellyei erőműnek és a bólyi valamint kémesi telepnek több, mint kétszerese. A megtermelt energiát a szolgáltató vásárolja meg.

 

Képeznék is a szakembereket

 

Egy másik pályázat révén szakemberek oktatásába is fogna az alapítvány. A területen lévő közel 300 négyzetméteres ingatlant kijelölve úgy tervezik, 130-150 millió forintból gyakorlati képzőhelyet alakítanak ki, ahol a napenergiához kapcsolódó szakmai átképzés lesz a fő cél.

 

Az első elképzelések szerint egy másik épületben autószerelő műhely kapna helyet, míg a Munkácsy utcára néző három egymás melletti telken könnyűszerkezetes házak kerülnének bemutatásra, esetleg értékesítésre. A leghátsó, jelenleg raktárként használt épület felújítása és hasznosítása is tervben van.