A rezsicsökkentés miatt tüntettek a franciák – egy halott, kétszáz sérült

Nagyvilág - szerző: HH

Kétezer helyszínen több mint kétszázezren tüntettek Franciaországban az üzemanyag adójának emelése ellen szombat délután. Egy tüntető meghalt, amikor egy gyerekét orvoshoz szállító nő pánikba esett és megpróbált egy útblokádon áthajtani. Több helyszínen történtek balesetek, kétszázan megsérültek, köztük egy elgázolt rendőr.

 

Az interneten néhány hete indított, az autókban kötelezően tartandó sárga láthatósági mellényről elnevezett mozgalom szervezői a nagyobb útkereszteződések, benzinkutak, bevásárló központok, repülőterek, pályaudvarok, autópályák le- és felhajtóinak elfoglalására, valamint a párizsi körgyűrűn forgalomlassító akciókra kérték az autósokat szombat reggel 7 órától az üzemanyagok környezetvédelmi adójának jövőre tervezett emelése miatt.

 

A rezsicsökkentő támogatásokat az eddigi 3 millióról mintegy 5,6 millió háztartásra terjeszti ki a francia kormány jövőre, így ezen a jogcímen félmillió euróval nőnek a költségvetési kiadások annak kompenzálásaként, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel (20 forint), a benziné pedig 2,9 eurócenttel (9,5 forint) emelkedik. A legszerényebb jövedelmű autósok az eddigi 2 ezer euró helyett 4 ezer eurós támogatást kapnak, ha energiatakarékosabb gépjárművet vásárolnak. Ez utóbbi bejelentés nem érdekelte a tüntetőket.