A siklósi várat is felvették a történelmi emlékhelyek elit sorába

Baranya - szerző: HH

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája: történelmi emlékhely lett a budapesti egykori Landerer-nyomda, az Isaszegi csatatér, a Szabolcsi földvár és templom, valamint a Tápióbicskei csatatér mellett a Siklósi vár is.

 

Siklósi Vár

 

Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan, a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amelyet a kormány rendelettel történelmi emlékhellyé nyilvánít.

 

Országosan immáron hatvan, ebből Baranya megyében három történelmi emlékhelyet tartanak számon; a Pécsi Székesegyház, Püspöki Palota és Középkori Egyetem mellett immáron a siklósi vár is nevesítve van a sorban.

 

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, a kormány döntése alapján most három olyan helyszín is történelmi emlékhely lett, amely az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődik: a Landerer-nyomda, ahol a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták, valamint a szabadságharc legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi és tápióbicskei csatatér.

 

Történelmi emlékhely lett ezek mellett a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a Szabolcsi földvár és templom, valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a Tenkes kapitánya című televíziós kalandsorozat forgatásának helyszínéül szolgáló Siklósi vár is.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.