A spórolás titkai

Életmód - szerző: GR

Ha sikerül egy-egy hónap végén túlköltekezni, akkor azért eszünkbe jut, hogy vajon hova is megy el a pénz, illetve nem ártana talán spórolósabban nekiállni a következő hónapnak, hiszen az embernek mindig van egy aktuális álma, amihez pénzt kéne gyűjteni. Cikkünkkel ehhez próbálunk segítséget nyújtani, hiszen sok kicsi, sokra megy!    

 

Vásárlás  

 

Lassan a jobb időjárással és a tavaszias-nyárias idő beköszöntével kinyit a piac is. Ha zárás előtt megyünk, elképzelhető, hogy olcsóbban juthatunk sok olyan élelmiszerhez, amelytől az árusok szívesen megszabadulnának, mert másnap kevésbé frissen már nem tudják eladni, így alkuképesek lehetnek a jó árra.

 

Ugyanakkor néha nem árt odafigyelni az üzletekben sem, hiszen – az EU-s néhol túlbiztosított élelmiszerbiztonsági szabályok okán is- szembetalálkozhatunk akár még egy szép darab steak-hússal is, aminek a szavatossága elvileg aznap lejár és leakciózzák, valójában pedig a marha legnemesebb részeinek tökéletes elkészítéséhez még így is napokig pihentethetjük az elkészítés előtt.

 

Kiadások  

 

Érdemes lehet vezetni kiadásainkat és bevételeinket egyaránt. Akkor is, ha kis összegről van szó, minden kicsiben kezdődik ugyanis. Látni fogjuk az adott hónapban, mire költöttünk feleslegesen, és mivel lehetne spórolni.

 

Akciók  

 

Figyeljük a szórólapokat! Saját tapasztalatból tudom, hogy ezek legtöbbször a kukában végzik, de sokszor jó összehasonlítani az üzletláncok különböző ajánlatait. Ennek ellenére fontos észben tartani mielőtt “csakúgy” bevásárolunk, hogy nem mindenre van szükség, attól még, hogy éppen akciós; illetve például az “akciósnak-jelölt” idényzöldségek és gyümölcsök télen akkor is horribilisen drágák, ha rákerül egy akciós plecsni. (Nem hiába van benne az elnevezésben az “idény” szó, másrészt a spanyol paradicsom nem olyan jó, mint a magyar társa.)

 

Lista írás  

 

Jó, ha tudjuk, mi van otthon a hűtőben és a spájzban, hogy ne vegyük meg az ötödik paradicsomsűrítményt, vagy épp a huszadik kukoricakonzervet. A bevásárlólista írásáról se feledkezzünk meg! Ne vegyünk meg mindent egy helyen, persze sokszor jóval kényelmesebb, de lehet, hogy egy kevés sétával rengeteget spórolhatunk.

 

Maradékmentés  

 

Vásároljunk csontos húsokat! Egyrészt mert jobb az ízük, másrészt mert semmiből nem áll otthon kifilézni őket, és jóval olcsóbbak is – a csontokból pedig csodás levest főzhetünk.

 

A tegnapról megmaradt grillcsirke maradványait is hasznosíthatjuk, ha a csontról leszedegetjük a húst– másnap készülhet belőle saláta, netán rizses hús, de akár a reggeli szendvicshez is tökéletes. További maradékmenő ötleteket itt találtok!  

 

Fagyasszunk  

 

A havi költségvetés többségünknél kiegyensúlyozatlan, általánosításként elmondható, hogy főleg a hónap végén kell meghúzni a nadrágszíjat. Ilyen esetekre jön jól a fagyasztó! Hónap elején, amikor még könnyebben vásárol az ember, vehetünk zöldségből és húsokból valamivel többet, amelyeket lefagyasztva később bármikor elővehetünk. Ugyanez a helyzet a zöldségekkel is: érdemes a hűtőben tartani egy tálat, amibe azokat a nyers zöldségmaradékokat pakolhatjuk, amelyeket nem használtunk fel. Ha megtelik a tál, készítsünk a tartalmából levest – ha nem ennénk meg azonnal, ezt az alaplevet is lefagyaszthatjuk!

 

Felvágottakat is szuperül lehet fagyasztani, sőt, érdemes is, hiszen a párszeletes előrecsomagolt felvágottak jóval drágábbak, mint egy egész sonka.

 

Persze ehhez megfelelő méretű fagyasztó is kell, de megoldás lehet az étrend hétről-hétre előre való megtervezése is.

 

Költséghatékony receptek  

 

Főzzünk olyan ételeket, amelyek nem túl bonyolultak, és nem tartalmaznak túl sok alapanyagot. Nézzük meg, mi van a hűtőnkben, és gondoljuk át, mit készíthetnénk belőle. Erre a NoSalty oldalán például egész összeállításokat találhatunk, úgymint a heti receptsor, de érdekes lehet a “húsmentes hétfői” összeállítás is.

 

Termessz otthon  

 

Ha van egy kis kertünk vagy balkonunk, termeszthetünk zöldségeket, fűszernövényeket, de még gyümölcsöt is.

 

Tisztítószerek

Számtalan otthon található alapanyagból készíthetünk tisztítószereket. Olcsóbbak, és boltban kapható társaikhoz képest környezetbarátak is! További ötletekért katt a linkre!