A szabadtéri tüzek jelentős részét gondatlanság okozza

Életmód - szerző: HH/OKF

Miközben az egész országban tűzgyújtási tilalom van, egyre több, rendre hanyagság miatt keletkezett szabadtéri tűzeset ad munkát a tűzoltóknak országszerte – így Baranya megyében is.

 

 

A jelenségre a katasztrófavédelem is felhívta a figyelmet, kiemelve, a tüzeknek különösen kedvez a mostani időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek. Az időjárás enyhülését követően Baranya megyében megnőtt a szabadtéri tüzek miatti tűzoltói beavatkozások száma, hat nap alatt húsz alkalommal vonultak a megye tűzoltói hasonló esethez.

 

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, miközben a tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet – figyelmeztet a hatóság.