A tervek már készen állnak a vízművek fejlesztésére

Helyi - szerző: HH

A kormány átutalta az első 912 millió forintos tőkeinjekciót a Baranya-Vízhez – jelezte Baksai Endre Tamás hozzátéve, az állam az eddigiek szerint helyt áll azért, amit a vízművekkel kapcsolatban ígért.

 

Harkány polgármestere a csütörtök esti közmeghallgatás alkalmával ismertette: korábban már megtervezésre és engedélyeztetésre került az új ivóvízkút, mely Harkány ellátását hivatott biztosítani. A modern szabványoknak és energiatakarékossági feltételeknek megfelelő infrastruktúra tervei tartalmazzák többek között a deltától vezető vízvezeték cseréjét is.

 

A gördülő fejlesztési tervbe az összes tervezett fejlesztés – a vízhálózat mellett a szennyvíztelep rekonstrukciója is – bele lett foglalva, így szerepel a következő évek elképzelései között. A polgármester emlékeztetett, hogy ennek kérdése a továbbiakban a kormány kezében van, a Baranya-Víz kompetenciájából ugyanis az infrastruktúra üzemeltetése hozzá kerül. A vízhálózat fejlesztésével kapcsolatos önkormányzati célkitűzések megvalósítása így további tárgyalások tárgyát fogja képezni.

 

Miután augusztusban az illetékes minisztérium tájékoztatta az érintetteket, hogy az állam átvenné a helyi vízszolgáltatókat, az akkor már jelentős hiányosságokat jegyző Baranya-Víz Zrt. nyár végi közgyűlésen arról határoztak, hogy átadják az államnak a társaságot – számolt be róla korábban az Új Harkányi Hírek. A kormány ezért cserébe azt ígérte, hogy tőkeemelést hajt végre és kipótolják az alaptevékenységben keletkezett veszteségeiket. A vállalatoknak augusztus végéig kellett nyilatkozniuk elképzeléseikről, szeptember közepéig a közgyűléseiknek is döntést kellett hoznia.