A turizmusra is kiterjesztették a mentőcsomagot

Gazdaság - szerző: HH

A kormány a korábbi 6 pontos intézkedéscsomag után a gazdaság húzóágazatának számító turizmust is megsegíti; december 23-tól a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett támogatási program.

 

A kormány a feldolgozóiparban kezdett program turisztikai ágazatba való kiterjesztéséről döntött, így a támogatásra mintegy 16 ezer vendéglátóegység és 4.500 szálláshely jelentkezhet.

 

Az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január-március számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást.

 

Ezt önállóan, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig. Ezentúl szintén fontos kritérium, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.