A vastagbélszűrés az életét mentheti meg, éljen a lehetőséggel!

Életmód - szerző: |X|

A vastagbéldaganat a haláltokozó daganatok közül a második leggyakoribb, pedig rendszeres szűrővizsgálattal időben felfedezve egyike a legjobban kezelhető daganatos betegségeknek.

 

A vastagbéldaganatokra, polipszerű kinövésekre jellemző, hogy kis mennyiségű vér távozhat belőlük, amely a széklettel kiürül, a szűrési teszt használatával kimutatható a szabad szemmel nem látható vér. A szűrővizsgálat ajánlott két évente minden 50-70 év közötti nőnek és férfinak. Az önkéntes szűrőprogramra a páciensek háziorvosuktól kapnak meghívó levelet, itt vehetők át a teljesen fájdalommentes mintavételhez szükséges csomagok is. A feladat mindössze annyi, hogy két egymást követő nap székletmintáját egy lezárt borítékban postára adják a kijelölt laboratóriumnak, a feladás ingyenes. A mintavételt mindenki maga, saját otthonában végezheti el.

 

Az eredményről 2-3 hét múlva a háziorvos kap értesítést. Mint minden szűrővizsgálat, a székletvér kimutatás sem hibamentes, ezért negatív eredmény esetén is feltétlen forduljon szakorvoshoz, amennyiben bélpanaszai vannak, két hétnél tovább elhúzódó székrekedés, hasmenés, vagy ezek váltakozása, ha székletében vér vagy nyák található, nyilvánvaló okkal nem magyarázható fogyás, gyengeség esetén. Számos oka lehet, ha a beküldött mintában vért találtak, nem biztos, hogy azt daganat okozta, lehet a vérzés hátterében polip, vastagbélgyulladás, aranyér betegség is. Ennek tisztázására kolonoszkópia- vastagbéltükrözés szükséges.

 

Hogyan csökkentheti a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát? Igyekezzen minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, térjen át a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárura, egyen kevesebb vörös húst, csökkentse azon ételek fogyasztását melyekben sok az állati zsír. Rendszeres, naponta legalább fél órás testmozgás ajánlott.

 

A szűrővizsgálat egyszerű és ingyenes, keresse háziorvosát!