A vidéki nők szerepvállalása lesz a konferencia témája

Helyi - szerző: HH

A harkányi kórház ad otthont a Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett konferenciának. A hazai rendezvény – melynek művelődési ház és a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház HPC szárnya ad otthont – a Magyar Női Unió szervezésében zajlik.

 

 

Az ENSZ közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők szerepét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. Az október 15-i jeles nap alkalmából a Magyar Női Unió október 14-16. között Harkányban immáron másodszor rendezi meg a hazai eseményt.

 

A konferencia fő témája az agrárium és a vidékfejlesztés, hogy kihangsúlyozzuk az eredményeinket és azt, amire büszkék lehetünk, hiszen a nők talán kicsit alulreprezentáltak e területen – mondta Batthyány-Schmidt Margit, az egyesület elnöke.

 

A háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy feltárjuk a vidéki élet problémáit és kihívásait, majd erre válaszként hazai és nemzetközi jó gyakorlatokkal és tapasztalatcserével segítsük a vidék fennmaradását, a biztonságos élelmiszer-előállítást és az ebben szerepet vállaló nőket. A három nap alatt kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy bemutassuk a kórházat – a balneoterápiás és a prevenciós lehetőségeket, így szombat délelőtt szakmai programokat szervezünk illetve nagy hangsúlyt kapnak a kisbabák is – tette hozzá.

 

A három nap alatt a nemzetközi szervezeteket egyebek mellett olyan nevek képviselik, Willemien Konig-Hoeve, a Copa-Cogeca Női Munkacsoportjának elnökasszonya, vagy Rakhmanin Vladimir, az ENSZ  Rómában székelő FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet főigazgató-helyettese, de tiszteletét teszi Francesca Gironi, a Világélelmezési Szervezet (WFO) munkacsoportjának tagja is.

 

A magyarok sorában pedig nem kisebb előadókkal találkozhatunk, mint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, vagy dr. Horváth Viktória, a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazó nagykövete. A rendezvényen előadást tart Kajdi Zita, Orfű polgármestere és Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója és Rácz Katalin, az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa is.