A világ turizmusa újabb rekordot könyvelhetett el tavaly

Gazdaság - szerző: GR

Az IPK International nemzetközi kutatóintézet felmérése szerint az országonként eltérő gazdasági teljesítmény, a nemzetközi gazdasági helyzet ellenére a külföldi utazások száma 2013-ban elérte a 952 milliót, ami 5 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest – ismerteti a Magyar Turizmus Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A kutatóintézet évente végez kutatást a világ kiutazó turizmusáról, a felmérés 2013. évi előzetes eredményeit az ITB Berlin nemzetközi kiállításon publikálták.

 

Az MT közleménye szerint a külföldi utazások összesen 7,6 milliárd vendégéjszakás tartózkodással jártak, ami 4 százalékos növekedés 2012-höz képest. Ennek eredményeként a külföldi utazáson részt vevők összességében 989 milliárd eurót költöttek, ami 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban regisztráltat.  

 

A felmérésből kiderült, hogy Európa továbbra is vezető szerepet tölt be a küldőterületek között: az európaiak 2013-ban 3 százalékkal több, összesen 432 millió külföldi utazáson vettek részt, ami 3,5 milliárd vendégéjszakával (+1 százalék) és 368 milliárd eurós (+2 százalék) költéssel járt együtt.

 

A kontinens az európai utazók számára egyúttal a legnépszerűbb úti cél is: az utazások 85, a vendégéjszakák 77 és a költés 66 százalékát Európán belül regisztrálták.

 

Az európai lakosság által tett külföldi utazások motivációit tekintve 2013-ban a legnépszerűbb tengerparti utazások száma 4 százalékkal emelkedett. Ennél dinamikusabb, 5-5 százalékos növekedés jellemezte a városlátogatásokat és a téli utazásokat, a körutazások iránti kereslet pedig 1 százalékkal nőtt.

 

A legfontosabb európai küldőpiacokat vegyes eredmények jellemezték 2013-ban. A legdinamikusabb bővülést az intézet az orosz és a török kiutazások számában mérte, előbbi 13, utóbbi 10 százalékkal nőtt. Öt százalék körüli növekedést mutatott tavaly a lengyel, a francia, a norvég és a svéd piac. A brit kiutazó turizmus 3 százalékkal, a német, a svájci, a belgiumi és az osztrák 2-2 százalékkal nőtt a 2012-höz képest. Az ír kiutazások száma stagnált, és visszaesés volt a holland (–1 százalék), az olasz (–3 százalék) és a spanyol (–5 százalék) küldőterületek esetében.  

 

A német lakosság külföldi utazásai során eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben, 1 százalékkal csökkent 2013-ban. A német lakosság az elmúlt évben 2 százalékkal több, 75,3 millió külföldi utazáson vett részt, ami 664 millió vendégéjszakát (-1 százalék) és 71 milliárd euró (+3 százalék) költést eredményezett. A legnépszerűbb úti céljaik között van továbbra is Ausztria, Spanyolország, és Olaszország.

 

Az IPK kutatóintézet előrejelzése szerint a pozitív tendenciák 2014-ben is folytatódnak: idén a világon 5 százalékkal, Európában 4 százalékkal bővül a kiutazó turizmus. A jelentés felhívja még a figyelmet a közösségi média szerepére: minden második európai kiutazó tagja a közösségi médiának, és 16 százalék azok aránya, akik az utazáshoz kapcsolódóan tájékozódnak a közösségi oldalakon – írta az MT Zrt.