Magyarország figyelemre méltó módon oldotta meg a válság problémáit

Gazdaság - szerző: GR

Georg Milbradt egykori szászországi miniszterelnök és pénzügyminiszter szerint Magyarország figyelemre méltó módon mászott ki a gazdasági válság gödréből.

A magyar miniszterelnök gazdasági tanácsadója az M1 Ma reggel című műsorában kedden kiemelte, hogy Magyarország az európai államoktól eltérően ezt úgy tette meg, hogy a problémákat külső segítség nélkül igyekezett megoldani, minél hamarabb visszafizetve a nemzetközi segélyeket, vállalva a saját felelősséget. Ez bizalmat teremt Magyarországgal szemben – mondta.

A magyar gazdaság pozitív folyamatai közül kiemelte, hogy nő a versenyképesség, jelentős az exporttöbblet, ami segíti a külső adósság csökkentését. Az ország növekvő pályára lépett, ez már 2013-ban is megjelent, és az elkövetkező években még inkább megmutatkozik majd. Magyarország 3 százalék alá csökkentette az államháztartás hiányát, ebből a szempontból Magyarország most kivétel, pedig ennek kellene lennie a fő szabálynak Európában – tette hozzá.

A tanácsadó szerint Magyarország, miként más visegrádi ország is, például Lengyelország és Csehország ki tudja használni, hogy egyelőre nem kellett alkalmazkodnia az eurózónához, hiszen láthatóan sok ország számára az eurózóna hátrány is lehetett. Magyarország jól tette, hogy elhalasztotta az eurózónába való belépését, és ha 2020 után valamikor bevezetik az eurót, akkor az jó lesz, de most nem – fogalmazott Georg Milbradt.  

 

(HHO/MTI)