Abban segít Harkány, ami a legnagyobb hiányt jelenti

Helyi - szerző: HH

Számos település, szervezet gyűjt a háború miatt nélkülöző kárpátaljai magyarok számára adományokat. A felajánlásokat szakmai ajánlások szerint lehet összeállítani, ám vannak árucikkek, melyekből így is kevesebbhez jutnak a rászorulók. Harkány önkormányzata ezekre fókuszálva nyújt segítséget honfitársainknak.

 

Segélyszállítmány indul Harkányból az ukrán menekülteknek

 

Az önkormányzat olyan, a segítő szervezetek, partnerek és érintett települések által megnevezett dolgokból összeállított adománnyal nyújt segítséget a menedékkérőknek, melyek a lakossági felajánlásokból leginkább hiányoznak – mondta Baksai Endre Tamás. Harkány polgármestere ismertette: a város által összeállított rendkívüli adományt kedd délután vitték át a siklósi gyűjtőpontra. Harkány emellett kész segíteni kárpátaljai partnertelepülésünk, Szalóka lakosságának, aminek polgármesterével már egyeztetett. Kárpátaljai kollégája jelezte, hogy jelenleg  nem szenvednek hiány semmiben.

 

Hosszúné Dávid Éva felhívta a figyelmet, hogy a siklósi Szolgáltatóházban a szomszéd város önkormányzata illetve a társszerveik, partnereik a családsegítő szolgálattal gyűjtik a kárpátaljai magyarok számára a lakossági felajánlásokat is. Az összegyűlt szállítmányokat pedig mindig az összegyűlt adományok mennyiségétől függően indítják majd útnak. Legnagyobb szükség az olyan felajánlásokra van, mint lázmérő, vény nélküli gyógyszerek, plédek, takarók, hálózsákok, fertőtlenítők, kötszerek, tisztálkodó szerek, nedves törlőkendők, intimbetét, pelenka, bébiételek és gyerekeknek való kanál, tápszerek, babakocsi és babahordozó.

 

Emellett szükség mutatkozik konzervekre, tasakos levesekre, tartós élelmiszerekre és pékárura, csokoládéra, kekszekre, energiaszeletre, teára citromlére és cukorra is, de nescafé, ásványvíz, gyümölcslé és tartós tej is nagy segítséget jelent. A felajánlásokat munkanapokon 7 és 16 óra között fogadják Siklóson a Köztársaság tér 8. szám alatt.

 

Harkányba megérkezett az első menedéket kérő család – mondta Remmert Ferenc alpolgármester. Mint hozzátette, a kisgyermekes család egy magánfelajánlásnak köszönhetően kapott ideiglenes szállást a szőlőhegyen egy téliesített házban, az önkormányzat elszállásolásukhoz a szükséges tűzifával és szociális étkeztetés biztosításával járult hozzá. A városban emellett számos szállásadó jelezte, hogy jelezte, hogy hasonló segítséget nyújtana menekülteknek.