Alaptörvény Anonymous módra

Technológia - szerző: KT

Magukat a magyar Anonymous tagjainak nevező hekkerek átfogalmazták az Alkotmánybíróság honlapján található alaptörvényt.

Feltételezhetően vasárnapra virradóra írták át az AB oldaláról elérhető alaptörvény szövegét a magukat az Anonymous hackercsoporthoz tartozónak nevező hackerek.

 Az alábbi bekezésekkel egészítették ki többek között az alaptörvény Nemzeti hitvallását és az utána következő fejezeteket:
  • MI, A MAGYAR NEMZET ANONYMOUS TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat:
  • „Valljuk, hogy a zsarnok eszmék, uralkodók, diktátorok csupán a történelem rövid szakaszai, mely zsarnokságot a nép bármikor elmozdíthat, lázadhat ellene.”
  • „d) november 5. napja, az 1605. évi Guy Fawkes emlékére.”
  • „(4) A tankötelezettség 20 év, melyet a tanulni vágyó és az őt oktató a lehető legnagyobb tudásával és kitartásával jellemző életszakasz.”
  • „(5) Az informatikában dolgozók 2^5, azaz 32 évesen a fizetésük 150%-val nyugdíjba mehetnek, továbbá nyugellátás mellett adómentességet élvezzenek.”
  • „l) teljes jogkörrel felhatalmazza az Anonymous csoportot, hogy felléphessen minden elnyomás, zsarnokság, és azok elkövetőivel szemben. Az önkényes elnyomókkal szembeni fellépőkkel teljes amnesztia van”
  • „(9) Az Anonymous és más önszerveződő informatikai csoportok, egyének kötelezhetők arra, hogy az országot érő külső és belső fenyegetések ellen fellépjen. Az ilyen csoportok felruházhatók a fenyegetésekkel szembeni korlátlan jogkör gyakorlására.”
  • „Mi légió vagyunk. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Ezt várják tőlünk.”

„Ajjaj” – ez volt az első és lényegében az összes reakciója Sereg Andrásnak, az AB sajtófőnökének, aki vasárnap délben az Indextől értesült a hírről. Sereg közölte, hogy az esetről egyelőre semmit sem tud mondani. „Mit mondjak?” – kérdezte, majd hozzátette, nem tudja kommentálni a történteket, de el fogják hárítani a hibát.

Egyelőre nem tudni, hogy a hekkerek milyen biztonsági rést kihasználva jutottak be az alkotmánybíróság szájtjára, ott milyen jogosultságokat szereztek, illetve hogy milyen, esetleg szenzitív adatokhoz férhettek hozzá.

A meghackelt alkotmány cikkünk megjelenése után kevesebb mint órával lekerült az oldalról, feltehetően az üzemeltető távolította el, így orvosolva a hibát.

Az ifjú keresztényeket is megtalálták

Február végén ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), amelynek honlapját a gepnarancs.hu oldalon közzétett írás szerint az Anonymous hackercsoport február 24-én feltörte és birtokba vette, majd jelentős mennyiségű információt törölt róla. Hollik István, az IKSZ alelnöke elmondta, hogy szerintük ez antidemokratikus lépés, és álláspontjuk szerint a támadás a magyar demokrácia ellen irányult.