Alkohol, kávé, újság a dohányboltokban

Gazdaság - szerző: GR

Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást a nemzeti dohányboltok. Így módosítaná a kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.

Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés pontosítja a dohányboltban folytatható kereskedelmi tevékenységre vonatkozó bejelentési szabályokat is.

A hétfőn megjelent módosító javaslat az ellátás biztonsága és a jövedékiadó-bevételek zavartalan befolyása miatt két új rendelkezést is beiktat a dohánytörvénybe. Az egyik megteremti annak a lehetőségét, hogy – amennyiben a dohányboltra vonatkozó engedéllyel már rendelkezik – a jogosult akár 2013. május 1-jét követően is megnyithassa dohányboltját annak érdekében, hogy a fogyasztók megismerhessék.  A másik rendelkezés pedig biztosítja azt, hogy azok a kiskereskedők, akik a hatályba lépő új szabályok miatt nem folytathatják tevékenységüket, 2013. július 16-ig értékesíthessék megmaradt készletüket. Erre a részletes indoklás szerint azért van szükség, mert a nagykereskedők jelzése szerint azok a kiskereskedők, akik 2013. július 1-jét követően a tevékenységet nem folytathatják, esetleg már májustól nem rendelnek majd újabb dohányterméket, nehogy a készletük „beragadjon”. A kormány emellett visszavásárlási kötelezettséget ír elő a nagykereskedők részére a mégis megmaradt árukészletre.

A dohánytörvény a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet kivette a kereskedelmi törvény hatálya alól, és így a bejelentésre vagy engedélyezésre vonatkozó szabályok sem vonatkoznak rá. A vámhatósági engedélyezésen túl a korábban elfogadott rendelkezések szerint sem volt szükség arra, hogy önmagában a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet a jogosult a jegyzőnél bejelentse, illetve működési engedélyt kérjen.

Ugyanakkor e tevékenység mellett bővült az egyéb termékek forgalmazásának köre, amely miatt a kereskedelmi tevékenység folytatásának általános szabályai és a dohányboltban folytatott kereskedelmi tevékenység közötti összhangot meg kell teremteni – olvasható a javaslat részletes indoklásában.

Ennek érdekében a javaslat kimondja: ha a dohánytermék-kiskereskedő a törvény által lehetővé tett egyéb termékeket is forgalmazni kívánja, úgy ehhez elég a vámhatóság felé bejelentést tennie, és ezirányú tevékenységét meg is kezdheti. Mivel a rendelkezés dohányboltban folytatott értékesítésről szól, ezért eleve feltételezi, hogy a jogosult a dohányboltra vonatkozó vámhatósági engedéllyel rendelkezik. Nincs szükség arra, hogy a kiskereskedő a jegyzőhöz is forduljon, viszont a vámhatóság a bejelentést megküldi a jegyzőnek annak érdekében, hogy a nyilvántartás egységes maradhasson – hívja fel a figyelmet a kormány.

Annak érdekében, hogy a koncessziós jogosultság leendő gyakorlója minél hamarabb piacra léphessen, szükséges annak biztosítása is, hogy – a vámhatóságtól már beszerzett, de csak 2013. július 1-jétől érvényes engedély birtokában – a dohányboltot már előzetesen is üzemeltetni lehessen. Ennek köszönhetően az új piaci szereplőt vagy a régi piaci szereplő ezen új értékesítési helyét a fogyasztók minél hamarabb megismerhetik. Mivel az engedély – illetve a dohánybolt, amelyre az engedélyt kiadták – már létezik, de még nem érvényes (nem lehet az a dohánytörvény vonatkozó passzusának 2013. július 1-jei hatálybalépését megelőzően), ezért az ilyen előzetes üzemeltetést egy külön a vámhatósághoz benyújtott bejelentést követően lehet megkezdeni.

A dohánybolt előzetes üzemeltetése során a dohányboltban csak azokat a termékeket lehet forgalmazni, amelyeket később – 2013. július 1-jét követően – is lehet majd – áll a javaslatban.

A javaslat tartalmazza azt is, hogy mozgóboltból dohányterméket idén júliustól csak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vagy az általa feljogosított kiskereskedő árusíthat. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme 2013. július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A kétezer lakosúnál kisebbeken legfeljebb egy, az annál népesebbeken legalább egy dohányboltot lehet majd üzemeltetni, kétezer lakosonként pedig további egy dohányboltra szerezhető koncesszió. A jogszabály nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol.

Az eredeti törvényt tavaly decemberben módosították, e szerint lottót és sorsjegyet is árulhatnak a dohányboltok.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. január 16-án javasolta, hogy a trafikokban a dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és szerencsejáték termékek mellett hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kerülhessen a polcokra.

(Forrás: MTI)


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.