Alkoholfogyasztás

Életmód - szerző: |X|

Európa és Magyarország lakossága évente fejenként 12,5 liter tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű italt fogyaszt. Függőség kialakulásának veszélye nélkül napi 20 gramm alatti mennyiség fogyasztható, az ezt meghaladó alkoholfogyasztásnál fizikális károsodással kell számolni.

 

Az alkohol rövid távú hatása, hogy vérbe kerülésével csökken a központi idegrendszer aktivitása. 3-4 pohár ital már szédülést okoz, romlik a koordinációs képesség, 6-8 pohár ital egyensúlyvesztést, nagy adag ital elfogyasztása akár halált is okozhat. A rövid idő alatt elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol másnapossághoz vezethet. A napi rendszerességgel fogyasztott alkohol hosszú távú káros hatásai a májzsugor, daganatos betegségek, hasnyálmirigy gyulladás, gyomorfekély, szívbetegségek, balesetek, impotencia lehetnek. Az alkoholról való leszokás lépcsőzetes, hosszú folyamat.

 

Kezdetben a legnagyobb akadály a tagadás. Az ivási problémák beismerése nagyon fontos! Az ivás gondokat okoz az emberi kapcsolatokban, kialakulhat depresszió, idegesség, szégyenkezés, ezek mind negatív hatással vannak a munkahelyi teljesítményre és a családi és egyéb emberi kapcsolatokra.

 

Alkoholbetegség érintettség esetén kérdéseivel forduljon háziorvosához, illetve a helyi EFI irodához az alábbi elérhetőségeken: 7800 Siklós, Baross Gábor utca 6. szám alatt, a 72/352-411/518 telefonszámon vagy az efi@siklosikorhaz.hu e-mail címen.

 

Egészségfejlesztési Iroda

Siklósi Kórház