Április 24.

Gyorshír - szerző: KT

Mindent a mai napról, nem csak harkányiaknak. Mi történt a történelem során ezen a napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Györgyöket. A görög latin eredetű név jelentése földműves, gazdálkodó.

 

Április 24-én történt: 1326-ban Károly Róbert megalapítja a Szent György-lovagrendet. 1222–ben II. András kiadja az Aranybullát. 1854-ben Ferenc József és Sissi házasságot köt. 1920-ban e napon született Zenthe Ferenc, 1942–ben Barbra Streisand amerikai énekesnő. 1731–ben meghalt Daniel Defoe angol író, 1917-ben Tömörkény István író, 2004–ben Estée Lauder (Josephine Esther Mentzer), amerikai üzletasszony.

 

Ma van a kísérleti állatok védelmének világnapja valamint a rendőrség napja. Szintén ma van a tavaszi gonoszjáró nap, ekkor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak.

 

Várható időjárás térségünkben: borult, esős, 18 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1988-ban mérték Kékestetőn, ahol -5,2 C° volt. A legmelegebbet, 32,0 C°-ot Túrkevén regisztrálták 1926-ban.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Hollós gyógyszertár (Siklós, Baross Gábor u. 7. tel.: 72/351-606).

 

És azt tudta, hogy a sakkban használt sakk-matt kifejezés alapja a perzsa Shah Mat, aminek jelentése: a király halott?


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.