Az elhízás

Életmód - szerző: |X|

Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet.

 

 

Elhízottnak tekintjük azt a személyt, akinek testtömeg indexe 30 kg/m2 felett van. Az elhízás hátterében az anyagcsere-folyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara áll, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza.

 

Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energia leadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízást leggyakrabban több tényező együttesen okozza: a túlzott élelmiszerenergia-fogyasztás, a testmozgás hiánya és genetikai hajlam,endokrin rendellenességek, gyógyszerek vagy pszichiátriai betegségek a kiváltó okok.

 

Az elhízás következtében számos betegség – különösen a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az alvási apnoe, egyes rákbetegségek, a csont-ízületi gyulladás és az asztma – kialakulásának valószínűsége megnő. A kímélő étrend és a testmozgás az elhízás kezelésének alapvető elemei. Az elhízás világviszonylatban az elsőszámú megelőzhető halálozási ok, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt növekvő arányban jelentkezik, és a közegészségügyi hatóságok megítélése szerint a 21. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája lehet.