Az elsőn még idén lecsúszhat valaki – a többi haton csak tavasszal

Helyi - szerző: KT

Hagyma – ez a név ragadt arra a csúszdára, ami várhatóan még ebben a szezonban elkészül. A többi hat különböző élményelem a jövő szezon májusi nyitásakor várja a fürdőzőket. Feladatok, tervek, tények és számok a vezérigazgatótól.

 

 

 

Talajmechanika, statikai tervek, különböző engedélyek – sorolta Hegyi Ákos a csúszdapark elmúlt hónapokban teljesített, előkészületi szakaszait. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója közölte: egyetlen hatósági aláírásra várnak a gyorsított közbeszerzési eljárás megindításához, mely két fejlesztési ütemet tartalmaz. Az önkormányzat jelentős pénzösszeget biztosít a projekthez, míg a fürdő feladata elsősorban a környezet és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra biztosítása.

 

A jelenlegi tornyon két csúszda volt felépítve, ebből az egyik már elbontásra került – idézte fel a vezérigazgató, hozzátéve: ennek a helyére abból a pályázatból épít az önkormányzat egy darab csúszdát, ami a Lepke medencére kapott kormányzati támogatásból megmaradt – hiszen az egy csúszda létesítését is magába foglalta. A felújított medence partjainál korábban egy kisebb, néhány méteres családi csúszda nyár eleji építése is szóba került, most ehelyett, az első fejlesztési ütemben készül el hátul a „Hagyma”.

 

A torony egyik felső részéről elindul egy zárt alagút, amiből viszonylag nagy sebességgel beérkezünk egy tölcsérszerű terembe, ahol sebességünktől függően néhány kört megyünk, majd egy alsó csövön át a medence vizébe érkezünk. Ezen a meglévő fogadó medencén csak kisebb alakításokra van szükség – részletezte a vezérigazgató, hozzátéve: még ha a próbaüzem ideje alatt is, de

 

szeretnénk, ha ebben a szezonban – ami szeptember 15-ével zárul – azon már valaki lecsúszna.

 

Az első fejlesztési lépcső B részének nevezte az igazgató azt az építkezési ütemet fenntartó tervet, mely szerint a jelenleg is meglévő, de használhatatlan csúszda teljes, modern anyagokat felvonultató cseréje történik meg. Hegyi Ákos megjegyzi: ezen a csúszdán nem biztos, hogy még ebben a szezonban csúszhatunk, de jövő április végére ennek is készen kell lennie.

 

A téli fagyok levonulásával március környékén veszi ugyanis kezdetét a fejlesztési terv második üteme, amikor további öt csúszdát építenek az indítóállványra. A vezérigazgató részletekbe bocsátkozva ismertette a kész terveket.

 

Ma már elvárás egy kamikáze, ahol egyenes vonalon, igen nagy sebességgel csúszunk le – vallja. Egy másik megépítésre kerülő, szintén egyenes csúszdán is a sebesség a lényeg, annyira, hogy egy idő után felfele is haladunk, hogy egy szakaszon ismét gyorsíthassunk – mindkét csúszda külön-külön lassítómedencébe érkezik.

 

Az ötödik csúszda egy rámpára vezet rá, hogy arra rácsúszva, majd visszafelé gyorsulva elhaladjunk mellette és a fogadó medencébe érjünk. Egy hagyományosan tekergőző és nagy sebességű csúszda mellett jövőre csőben is gyorsulhatunk, hogy a fénybe érve kissé megdobjon majd tovább gyorsítson bennünket a pálya.

 

Lesznek gumigyűrűvel vagy szivaccsal igénybe vehető és hagyományos testcsúszdák is – összegezte Hegyi Ákos az összesen hét darab csúszda használatára vonatkozó elképzeléseket.

 

Vannak fájdalmasabb fejlesztések is

 

Egy fürdő életében kétfajta fejlesztési terv van – ismerteti a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója. A mindenki számára vonzó és látványos, szemet gyönyörködtető változtatások mellett a háttérben olyan beruházásokra is szükség van, ami az üzemeltetést célozza meg és óriási összegbe kerülnek – és semmit sem tapasztal belőlük a vendég.

 

Látszik például, ha épül valami új. Látszik, hogy lecseréltük a Lepke burkolatát, hogy új a korlát, hogy kicseréltük a padokat, a vécékagylókat, a hintaágyakat és a napozóágyakat, hogy járdát építettünk, látszanak az informatikai beruházások és az új táblák is. Emellett a kutak megtisztítása, a több tíz kilométeres bevezető vezeték cseréje, a vízellátást biztosító belső rendszerek korszerűsítése, a vízforgatók, a fertőtlenítő adagolók és a szűrők cseréje, az épületek szigetelése de a kettes épület tovább már nem tűrhető állapota is sokkal költségesebb fejlesztéseket igényelnek, mint a látványelemek – mutatott rá Hegyi Ákos egy következő fejlesztési ütem feladataira.

 

A fedett medence sincs elfeledve

 

A vezérigazgató középtávú feladatként értékelte a hármas medence tetejének megépítését is: ha egyszer építünk, építsünk normálisat – válaszolta, elvetve azt a felvetést, miszerint ideiglenes, szezonális sátortetőben gondolkodjanak.

 

A hajdanán fedett és télen is használható medencénél elidőzve megjegyezte, hogy a gépészete felújításra szorul, de mellette eldöntötték, hogy funkcióját is meg kell változtatni. Nem úszó, hanem két, három vagy négy részre osztott, élményelemekkel ellátott medencévé alakul.

 

Behozták a lemaradást

 

A Lepke kiesése miatt június hónapban – a korábbi évek azonos időszakához képest – negatív eredménnyel zártunk, de a medence beváltotta a hozzá fűzött reményeket is, hiszen júliusi nyitása óta már 10-12 százalékkal jobb időarányos eredményt mutathatunk fel – mondta Hegyi Ákos. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója elárulta: a XXII. Harkányi Fürdőfesztivál a vártnál is nagyobb érdeklődésre tett szert, a csütörtöki, nulladik napot nem is véve figyelembe péntektől vasárnapig 14.470 fő lépett be a fürdő kapuin.

 

A fürdő vezetője elmondta: a pénteki Strandok éjszakáját követően – ahol 22 óráig várják különböző programokkal a látogatókat – teszik közzé az augusztusi hosszú hétvége kínálatát, jelenleg még több fellépővel is tárgyalnak.