Az emlőszűrésről

Életmód - szerző: |X|

Az egészség megőrzésének többféle módja ismert ma már. Tudnunk kell azonban, hogy nem elegendő egészségesen táplálkozni, mozogni, kerülni a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

 

Figyelnünk kell egészségi állapotunkat is, melynek egyik lehetséges módja a szűrővizsgálat. A szűrővizsgálatokkal elkerülhető több súlyos daganatos megbetegedés, illetve korán felismerve jó eredménnyel gyógyíthatók. Az emlőszűréssel több szempont miatt is érdemes foglalkozni, a betegség okozta halálozás igen magas, még akkor is, ha rendelkezésre állnak bizonyítottan hatékony szűrési eljárások. Évente mintegy 7000 emlődaganatot fedeznek fel, ezzel meghaladja az összes daganat külön-külön vett előfordulását. Halálozás tekintetében harmadik helyet foglalja el évente körülbelül 2100 halálesettel a tüdő-, hörgő, légcsődaganatok, illetve a végbél-, vastagbél daganatok után.

 

Az emlődaganatoknál igen gyakran már a felfedezés pillanatában jelen vannak klinikailag nem észlelhető mikroáttétek. Általában elmondható, hogy az első tünetek három évvel jelennek meg a kimutathatóság időpontjától számítva. Az önvizsgálatot nem lehet elhanyagolni. A szemlélet átalakulóban van, és a korábban „keresd a csomó” felfogás fokozatosan átadta a helyét a „figyeld a tested változásaira” szlogenre. Természetesen ez a módszer nem helyettesítheti magát az intézményi szűrést, de így is az intézményi szűrésre nem járó nők körében körülbelül 70-80%-ában ekképpen fedezik fel a daganatot, melynek a mérete ekkor általában kisebb mint 1 centiméter.

 

A szűrési eljárásként használt mammográfia kedvező hatását számos tanulmánynak sikerült bebizonyítania, egyes adatok szerint ez az eljárás 20-45%-os halálozáscsökkenéshez vezetett az 50-69 éves korosztályban. Összességében el lehet mondani, hogy a mammográfia már 5 milliméter átmérőjű daganatokat is ki tudja mutatni, amely igen jó eredmény, tekintve azt, hogy a nyirokcsomó negatív daganat átlagos mérete 1,4 centiméter. A mai eljárás értelmében kétévente várják a 45-65 év közötti nőket. Bár lehetőség van a szűrésre, a behívottak csupán valamennyivel több mint 40%-a vesz részt szűrésen. Ennek a szomorú értéknek több oka is lehet, így például a félelem a szűréstől, a bizonytalanság érzése, amíg megjön az eredmény, az aggodalom, az esetleges hamis pozitív lelet vagy a megbélyegezéstől való félelem.

 

Hasznos linkek:

http://daganatok.hu/emlorak/

http://www.rakliga.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=156

http://www.breastcancer.org/

http://www.cancer.gov/cancertopics/types/breast

http://www.cdc.gov/cancer/breast/