Az EU letiltja a nagyobb teljesítményű porszívókat

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

Szeptembertől az Európai Unióban nem lehet 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót forgalomba hozni. A korlátozás oka a már többször kinevetett globális felmelegedés, ami az elmúlt időszakban sem igazán szívatott minket valamint annak a villamosenergiának a hatékony felhasználása, amit a tudomány jelenlegi állása szerint nem tudunk tárolni.

 

 

Brüsszel agymenése 2017-től tovább szigorodik, az új kvótát 900 wattra – egy átlagos morzsaporszívónyira – szabják át. Felmérésünk szerint a fogyasztók épp a nagyobb teljesítményű porszívókat kedvelik, a 2300, 2500 wattos készülékek a leginkább kelendőek, de 3 kilowatt felett is többet értékesítenek, mint az 1,6-nál gyengébbekből.

 

Az új előírások nem vonatkoznak azokra a készülékekre, amelyeket 2014. szeptember 1 előtt forgalomba hoztak. Fontos megjegyezni, hogy a forgalomba hozatal nem az eladást jelenti, hanem a gyártás engedélyezését.

 

Praktikusan tehát a boltokban egy ideig továbbra is lehet majd találkozni olyan porszívókkal, amelyeken nincs energiacímke, vagy tulajdonságaik nem felelnek meg az új ecodesign szabályoknak – tájékoztat honlapján a háztartásigép-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő szervezet, a CECED Magyarország Egyesülés.

 

A címke – mint a hűtőknél már megszokhattuk – tájékoztat a készülék energiahatékonyságáról. A leghatékonyabb energiaosztályú gépek A jelzést kapnak, a legkevésbé hatékony osztály pedig G jelölést kap. 2017-től az A+++ is bevezetésre kerül.