Az illegális hulladéklerakás a városkép rovására ment, felszámolják a szelektív szigeteket

Helyi - szerző: HH

Építési törmeléktől a kommunális hulladékig mindent kiraktak a szelektív hulladékgyűjtő szigetekbe, pedig nem kellett volna. A gyűjtőjárat ugyanis csak az abba való papírt, műanyagot és üveget viszi el, az időről időre kupacokba összegyűlt szemét eltakarítása pedig nem kevés pluszmunkát adott a városnak.

 

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek egy 2008 és 2014 között zajló pályázatnak köszönhetően még 2014-ben kerültek kialakításra a város több pontján. Az akkor leköszönő városvezetés politikai megfontolásból gondosan időzített vívmánya azonban nem megváltást, csak mocskot és szeméthegyeket eredményezett. Ugyanis még szinte ki sem csöpögött a nyál a kampánykorzón jelmezükkel teljesen összeegyeztethetetlen zenére végigmasírozó mexikói zenészek hangszereiből, még jóformán ki sem bújtak a menetet csak titokban kísérő imristák útszéli rejtekeik mögül, máris bebizonyosodott, hogy ezekkel a szigetekkel csak a baj lesz. A probléma hamar ki is teljesedett, és Harkány rendetlenebbik fele a tiltás ellenére azóta is a szelektív konténerekhez hord mindent, ami az otthoni kukákba már nem fért bele.

 

Valódi megoldást a szelektív gyűjtésre csak a háztartásonként 2015 októberében biztosított – kék kukás – gyűjtés jelentett. Igen ám, de a pályázat fenntartási kényszere miatt a szigetek nem rendeltetésszerű használata miatt kialakult káoszt azóta is az önkormányzatnak kellett rendszeresen eltakarítania.

 

A pályázat most lejárt, a városkép fenntartása érdekében pedig az elmúlt két hét alatt az önkormányzat elkezdte felszámolni az óriási műanyag konténerek rendszerét. A 48-as téren, az Alkotmány és Táncsics Mihály utca sarkánál valamint az Alkotmány és Petőfi Sándor utca kereszteződésénél lévő szigetek már csak a szeméthegyek emlékét őrzik, ott nincs már lehetőség leadni a papír, üveg és műanyag hulladékot.

 

A házakhoz utalt nagy, kék szelektív szemetet gyűjtő kukákat továbbra is ürítik a megszokott kétheti rendszerességgel, így a mindennapok során keletkező újrahasznosítható szemét továbbra is a környezettudatosságot szem előtt tartva hagyhatja el a háztartásokat.

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.