Az új rendszer statisztikája szerint jelentősen csökkent a migránsok száma

Belföldi hírek - szerző: HH

Hétvégén 238 határsértőt tartóztattak fel – közölte a rendőrség. Egészen pontosan pénteken 45, szombaton 53, vasárnap pedig 128 migránst állítottak meg, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák.

 

Az ukrán-magyar határnál 12 illegálisan érkezőt, az ország területén mélységi ellenőrzésnél – Fejér megyében, illetve Budapesten – kilenc migránst fogtak el a hétvégén.

 

Nyolc kilométeren belül visszaküldik őket

 

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

 

Az új jogszabályok bevezetésének első napján még 190 volt a visszakísért határsértők száma, a héten pedig összesen 531. Más külső határszakaszon csupán naponta néhány embert fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.