Az unió közvetlenül az önkormányzatokon és egyéb szervezeteken keresztül juttatná célba a pénzeket

Gazdaság - szerző: HH

Felfüggesztené az Európai Parlament a mintegy 3000 milliárd forintnyi kifizetést Magyarország felé – döntöttek nagy többséggel az Európai Bizottság és a tagországokat tömörítő Tanács elé is tárt, nem kötelező jellegű javaslatukról.

 

Az EP nem látja teljesítettnek az országgal szemben támasztott elvárásokat azokkal a vállalásokkal, melyekről Magyarország döntött. Korábban 18 szempontot – többe közt igazságügyi átalakításokat és korrupcióellenes célokat – határoztak meg, melyből Magyarország 17 esetben hozott valamilyen intézkedést. A hiányosságokat nem kizárólag a maradék egy pontban jelölték meg.

 

Az EP azt is kéri az Európai Bizottságtól, hogy egyelőre ne kösse meg Magyarországgal a 2021-2027-es időszakra vonatkozó Partnerségi Megállapodást, illetve ne fogadja el az Operatív Programokat.

 

Az EP ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az uniós források végső kedvezményezettjei nem láthatják hátrányát annak, hogy a kormány nem működik együtt az európai testületekkel, ezért az uniós pénzek helyi önkormányzatokon és civil szervezeteken keresztül való célba juttatását javasolja.