Belénk harapnak, Ázsiából jöttek, sokáig maradnak

Életmód - szerző: KT

Harkányt is elárasztotta a tömegesen megjelenő sárga katica, amely szép lassan kiszorítja a hazánkban élő 90 katicafaj közül a legnépszerűbbet, a piros pöttyös társát. A harlekin katica 2008-ben jelent meg, tömegesen 2011 óta fordul elő országunkban.

 

Európában korábban tudatosan telepítették a harlekineket, mégpedig azért, hogy üvegházakban mint természetes ellensége, kiírtsa a levéltetveket. Hazánkba már a saját szárnyán érkezett a faj, első, szabadon élő példányait 2008-ban regisztrálták. A kilencvenes években Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban lehetett kapni őket, innen terjedtek el a szabadban is. Inváziós bogárfaj, ami annyit jelent, hogy ahol megjelenik, ott kiszorítja az őshonos fajokat – mondta Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa. Gyakran sárga cseppeket bocsát ki: ez úgynevezett aggregációs feromon, aminek a szerepe, hogy a kedvező lakóhelynek ítélt zugba kipermetezve odavonzza a társait, de erős szaga, keserű íze miatt védekezésre is használja. A sárga harlekin ehhez kapcsolódó tulajdonsága, hogy ősszel, amikor kevés a levéltetű, bizony megszállják a szőlőket is, így gyakran készül keserű must.

 

Gyakran előfordul, hogy folyadék és só felvétele céljából belénk harapnak. Elsősorban az izzadt testfelületeket kedvelik, harapásuk azonban teljesen ártalmatlan és nem fájdalmas. A házakba áttelelni költözik be. Tömeges rajzása akkor ér véget, amikor hidegre fordul az idő, a tartós fagyokra már mindegyik katicának telelőhelyet kell találnia. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy ezentúl ősszel jönnek a sárga bogárkák.