Baksai Endre Tamás: azon dolgozunk, hogy vissza tudjuk adni a harkányi otthonok melegét

Helyi - szerző: HH

Beadta a fürdő azt a több mint 1,9 milliárd forint összértékű pályázatot, mely kilenc pontban összesített fejlesztései között szerepel a távhőszolgáltatás visszaállítása is – jelentette be Baksai Endre Tamás.

 

 

Harkány polgármestere emlékeztetett: az energiaválság kirobbanásakor a fenntarthatatlanná vált berendezések miatt le kellett állítani a városi távhő rendszerét. Most azon dolgozunk, hogy ez a jövő évtől újraéledhessen – fogalmazott.

 

A TOP Plusz felhívások között volt egy kiírás, melyre több mint 1,9 milliárd forint összértékben pályázni tudott a fürdő. Ha az energetikai beruházás megvalósul, újból visszakapcsolják a távfűtési rendszerre a művelődési ház, óvoda és bölcsőde mellett a teljes Kölcsey lakótelepet és a Szent István utca elejét is, előkészítve a további kiterjesztésének lehetőségét, amellett, hogy az egészségház és az iskola irányába is megnyitnának egy ágat.

 

Hiánypótló beruházásokat fog megvalósítani a pályázat – mondta Pintér Zoltán. A Global Expert Tender Kft. ügyvezető igazgatója szerint a fürdő fosszilis energiahordozó-felhasználása nagyrészt megszűnik azzal a három 500 kilowattos napelemparkkal, mely a tervekben szerepel. Mint megjegyezte, a gépészeti berendezések korszerűsítésével évente további nagyjából 30-40 millió forintot tud spórolni a vállalat. Az energetikai szakértő hozzátette, a 2,6 megawatt teljesítményű, a melegvíz maradékhőjét hasznosító hőszivattyú egyrészt a fürdő hőenergia-szükségletét biztosítja, másrészt megteremti a feltételeit a távhőszolgáltatás újraindításának is.

 

A kilenc pontot felsorakoztató projekt a hőszivattyún és a napelemparkon túl egy energiaellátás biztonságát szolgáló villamosenergia-tárolót, puffertartályok felújítását, büdöstapolcai kút üzembe helyezését, forgatógépház rendbetételét, az 1-es épület légtechnikájának éves szinten további tízmillió forint megtakarítást jelentő modernizálását, valamint meghatározott szivattyúk vezérlésének régóta várt átalakítását tartalmazza a mattyi kút csővezetékének felújítása mellett. Ez utóbbi az a hatszáz méteres szakasz, ahol a csőtörések döntő többsége történik.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.