Balogh Nikolett: harmadik éve zárul dicsérettel a minőségirányítási audit

Életmód - szerző: HH

Már kislány korában is a kórházban szaladgált, hiszen édesanyja 35 éven át Harkányban dolgozott főnővérként. Hivatástudatát örökölve, az egészségügyi szakközépiskola elvégzése majd a diploma megszerzése után Balogh Nikolett a lépcsőfokokat végigjárva lett a kórház minőségirányítási vezetője.

 

 

A kórház szinte teljes átalakulását végignézhettem, hiszen jóformán itt nőttem fel – mondta Letti főnővér, ahogy a legtöbben ismerik. Édesanyám volt a szakmai példaképem, az ő hivatástudatát örökölve lettem ápoló. Siklóson születtem, de az általános iskolát már Drávaszabolcson fejeztem be. A komlói egészségügyi szakközépiskola elvégzése után 2004-ben Pécsen szereztem meg az ápolói diplomámat. Ezt követően rögtön a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházba jöttem dolgozni, mint általános ápoló. Néhány év múlva felkértek a főnővéri poszt betöltésére, egy akkoriban még létező, úgynevezett mátrix osztályon. Ez egy nagyon összetett osztály volt, ahol több kórházi szakma találkozott. Amikor megszüntették, a krónikus belgyógyászat főnővére lettem. 2014-ben kértek fel minőségirányítási vezetőnek. Elődöm nyugdíjba vonulásával ezt a feladatot el is vállaltam.

 

Mit jelentett ez a váltás számodra?

 

A betegágy mellől egy irodába kerülni nagy változás volt. Abból a betegközpontú miliőből, ahol jól éreztem magam egy olyan új közegbe kerülni, ahol teljesen más munka folyik – egy épp akkor zajló struktúraváltással párhuzamosan – nagyon nehéz volt.

 

Mi az a minőségirányítás?

 

Egy minőségi betegellátást takar, megfelelni egy nagyon magas színvonalnak, mely mellett a kórház elkötelezett. A kórházi ellátás, ápolás megannyi szabvány, előírás, munkautasítás és egyéb szabály rendszerét jelenti. Ezek alapján dolgozunk, és ezek végigkövetik munkánk folyamatait. A minőségpolitikai nyilatkozatunk egyébként minden nővérpultnál ki van függesztve, de a honlapon is elérhető.

 

Ti is ellenőrzitek?

 

Évente tartanak auditot. Egy külsős szervezet minden évben leellenőrzi a munkafolyamatokat, és erről tanúsítványt, egy minősítő okiratot állít ki. Meg kell jegyezni, hogy idén harmadik éve zártuk dicsérettel ezt a felülvizsgálatot.

 

Ebbe a rendszerbe a kórház valamennyi dolgozóját is be kell vonni?

 

Nem csak a dolgozókat, hanem az osztályokon fekvő betegeket is. Egy minőségbiztosítási rendszer akkor jó, ha a folyamatok be vannak építve a mindennapokba, ha e szerint dolgozol, és a betegek ebből a magas színvonalú ellátást érzékelik. Bevezettünk olyan elégedettségi kérdőíveket, melyek kiértékelésével és monitorozásával hatékonyan és sokszor azonnal tudunk különböző területeken kedvező változást biztosítani.

 

Jó pap is holtig tanul.

 

Sok továbbképzés és tanfolyam után idén azt a célt tűztem ki, hogy angolul is megtanulok. Ez után a minőségirányítás szakmenedzseri, egyetemi mesterképzését szeretném elvégezni.

 

Az idegen nyelvre a HPC szárnyában is szükséged van, hiszen…

 

Valóban, nemrég a HPC szárnyának üzemeltetésével, az ott folyó ellátás irányításával bíztak meg.