Bánki Erik: „az EU cserbenhagyta a magyar méhészeket”

Gazdaság - szerző: GR

Az Európai Unió cserbenhagyta a magyar méhészeket – hangoztatta csütörtöki közleményében Bánki Erik fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, arra reagálva, hogy az előző nap az EP olyan javaslatot fogadott el, amelynek alapján a jövőben nem kell feltüntetni a méz csomagolásán, tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO).  

 

Az uniós jog eddig nem rendezte egyértelműen, hogy a virágport minek kell tekinteni a mézben: alkotóelemnek vagy összetevőnek. Az Európai Bíróság egy 2011-es ítéletében összetevőnek minősítette, ám az Európai Bizottság által javasolt – és az EP által most elfogadott – pontosítás értelmében a pollen a méz természetes alkotóeleme, és nem külön összetevő.

 

Ha külön összetevő lenne, akkor a csomagoláson is fel kellene tüntetni, ha a virágporon belül a GMO aránya meghaladja a 0,9 százalékot. Így viszont, hogy a pollen természetes alkotóelemnek minősül, már a méz egészéhez viszonyítva kell vizsgálni az arányokat, és miután a mézben nagyon kevés – mindössze 0,5 százalék – a virágpor, a méz teljes tömegéhez viszonyítva sosem fogja a benne lévő GMO aránya meghaladni a határértéket, ezért a csomagolásra sem kell ráírni.

 

Bánki szerint az unió „ismét a saját termelői érdekeit figyelmen kívül hagyva harmadik országok kereskedelmének kedvezett, súlyosan megsértve a fogyasztók választási szabadságát”. A fideszes EP-képviselők és a magyar kormány – tette hozzá – „minden jogi és nem jogi, uniós és hazai eszközzel tovább fognak küzdeni a magyar méz GMO-mentessége érdekében”.  

 

HH/MTI


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.