Beindult a dinnyeszezon, már árulják a vajszlói mézédest

Gazdaság - szerző: HH

Elindult a hazai dinnyeszezon, az elmúlt néhány évvel ellentétben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint jó esély van egy nagyon pozitív szezonra.

 

Magyarországon 2600 hektáron termesztenek görög-, 400 hektáron sárgadinnyét. Ez utóbbi termőterületének nagyjából harmada van Bács-Kiskun megyében, a többi Békés, Csongrád-Csanád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Görögdinnyét Békésben 1100 hektáron, a szabolcsi-hajdúsági termőkörzetben 800 hektáron, a heves-jászságin 200, a tolnai-fejér körzetben 300, Baranyában pedig 180 hektáron termesztenek.

 

Bár a termőterület 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest – leginkább Békésben és a Nyírségben -, a technológiai fejlődésnek és az öntözésnek köszönhetően a hozam stabilizálódott. Görögdinnyéből 130-140 ezer, sárgából 12-15 ezer tonnára számítanak az idei évben, amellyel a hazai ellátás tökéletesen biztosított.

 

A hazai átlagfogyasztás évi 10 kilogramm. Az áruházláncok leginkább a kisebb, 5-8 kilogramm közti terményeket keresik; a minidinnye piaca a következő években komoly növekedés előtt áll.

 

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint a fóliás termesztésnek köszönhetően több héttel kitolható a hazai szezon; az a klímaváltozás miatt nem zárul Lőrinc napján, hanem akár szeptember végéig eltarthat. A szervezet szerint a termelőknek jelentősen megnőttek a költségeik az inputanyagok drágulása és a munkaerő költség emelkedése miatt, és ezt a fogyasztói áraknak is tükrözniük kell. A szezon második felében sem eshet 179 forint alá a dinnye kilónkénti ára, különben nem lesz jövedelmező a szezon a termelők számára.