Benyelheti az állam a tankönyvpiacot

Gazdaság - szerző: Kacsúr Tamás

Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere benyújtotta a parlamentnek a tankönyvpiac teljes államosításáról szóló törvényjavaslatát. Ennek értelmében január elsejétől a tankönyvek terjesztése, előállítása állami kézbe kerülne.  

 

A törvényjavaslatot előreláthatóan gyors eljárásban már kedden, az idei utolsó ülésnapon el is fogadja a parlament – legalábbis elemzők szerint erre utal a két hét múlva esedékes hatályba lépése. A javaslat feloszlatja tankönyves vállalkozók testületét is. A törvényjavaslat indoklásának hatodik pontja egyértelműen fogalmaz: „jogi értelemben is megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és megvalósul az állam teljeskörű felelősségére épülő állami közfeladatként megszervezésre kerülő köznevelési tankönyvfejlesztés és –ellátás”.  

 

Egy októberi kormányrendelet alapján már számítani lehetett a törvényre, azonban a Nyomda- és Papíripari Szövetség a hét elején jelezte megdöbbenéssel értesültek a törvényjavaslatról. Szerintük egy ilyen központosított gyártás teljes mértékben ellehetetleníti annak a 20-25 nyomdának a működését – köztük például a 450 éves múlttal rendelkező Alföldi Nyomdáét, vagy éppen Dabasi Nyomdáét, Dürer Nyomdáét, Kaposvári Nyomdáét stb, amelyek meghatározó tevékenysége a tankönyvgyártás – írja a HVG.  


A kormány részéről a tankönyvek fejlesztésének és terjesztésének központosításáról a tárca oktatásért felelős államtitkársága korábban azt közölte Világgazdaság című lappal, hogy a tananyag egységes tartalmi szabályozása feleslegessé teszi a jelenleg átláthatatlan, a valódi választás lehetőségét korlátozó tankönyvválasztékot. Mint írták, a kormány nem foglalkozik az “egy évfolyam, egy tárgy, egy tankönyv” híreszteléssel.