Beruházások támogatása, hitelek és 13. havi nyugdíj – bejelentették a második ütemet

Gazdaság - szerző: HH

Ma életbe lép a gazdaságvédelmi akcióterv második része – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök megjegyezte: a cél, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyi a vírus tönkretesz.

 

Mint emlékeztetett, a gazdaságot három lépésben mentenék meg, melyek közül az első a tb-járulékok csökkentését, a katásoknak nyújtott kedvezményeket és a banki hitelek felfüggesztését már megtették.

 

A nemzeti össztermék 18-20 százalékát átcsoportosító második szakasza most veszi kezdetét. Ennek részeként a költségvetési hiányt 1-ről 2,7 százalékra emelik. Öt programot indítanak, melyek alprogramjai közül a munkahely megőrzést emelte ki, ami során rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.

 

A munkahelyteremtéssel kapcsolatban a miniszterelnök ismertette, beruházásokat fognak támogatni összesen 450 milliárd forint értékben.

 

A kiemelt ágazatok, melyeket újra kel indítani sok egyéb mellett a turizmus, egészségügy, mezőgazdaság, építőipar, közlekedés, logisztika és az élelmiszeripar.

 

A magyar vállalatok finanszírozása érdekében hiteleket biztosítanak több mint 2000 milliárd forint értékben.

 

Család és nyugdíjasvédelmi intézkedések között Orbán Viktor kiemelte, hogy négy év alatt visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

 

A részletes szabályok a későbbiekben fognak megjelenni.