Bevallotta a Kennedy-gyilkosságot

Életmód - szerző: KT

Megvan a gyilkos, megvan az indíték. Nem egy Columbo-filmet elemzünk, hanem vége az 51 éves rejtélynek. A gyilkosság november 22-i évfordulóján megjelent magyarul is az a könyv, mely rámutat: a new orleansi maffivezér ölette meg Amerika 35. elnökét.

 

 

Az 1993-ban elhunyt Carlos Marcello ölette meg John F. Kennedy elnököt, legalábbis Lamar Waldron szerint, aki több millió oldalnyi levéltári kutatást végzett. Az indíték nem volt más, mint a Kennedy-fivérek maffia ellen indított harca, ami kapcsán kiutasították az államokból és Guatemalába került. Amikor viszontagságos körülmények között visszaszökött az USA-ba, bosszút esküdött, amit 1963 november 22-én Dallasban bérgyilkosokkal teljesített is. Waldron levéltári kutatásai felfedték mindazt, ami több évtizede nyilvános volt, de volt, akinek érdekében állt, hogy senki se találjon rá. Úgy véli, okkal.

 

A maffiavezér bűnösségét támasztja alá az is, hogy amikor 1985-ben börtönbe került, cellatársának, egy fedett FBI nyomozónak is beszélt a megrendelt gyilkosságról. A rádióadó felvételén hallható: igen, megölettem a szemetet, és örülök, hogy megtettem. Sajnálom, hogy nem csinálhattam én. Elgondolkodtató, hogy ezek a dokumentumok és felvételek immáron 20 éve nyilvánosak az ügy több millió oldalnyi dokumentumtárában, mégsem figyelt fel rájuk senki.

 

A kutató szerint a politikai vezetők azért ragaszkodtak a magányos merénylő történetéhez, mert egy nagyobb háborútól tartottak. Ennek tükrében könnyen elképzelhető, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok elhallgatása valóban politikai körök érdekében állhatott.

 

És itt jönnek a tiszta, felfedett tények. Marcello a dallasi merénylet előtt találkozott a magányos merénylőnek vélt Lee Harvey Oswalddal és az őt agyonlövő Jack Rubyval. Azzal a nightclub-tulajdonos Rubyval, aki az újságírók és rendőrök elé lépve közvetlen közelről lelőtte Oswaldot és aki maga is Marcello maffiahálózatának alacsony rangú katonája volt. Ruby és Oswald kapcsolatáról szintén rendelkezésre állnak évtizedek óta nyilvános de eltitkolt dokumentumok, habár sokáig az volt a Warren-bizottság hivatalos verziója, hogy Ruby felindulásból és elkeseredésében gyilkolt.

 

Az, hogy ők lettek a főszereplők, merő véletlen. Az első két tervhez hasonlóan – amik szerint Chicagóban majd Tampában lőtték volna le Kennedyt – lett volna kommunistának beállított bűnbak – véli igazoltnak a kutató.

 

A Kennedy-merénylet volt az első élőben közvetített gyilkosság. Ha türelmetlen, a halálos lövésért ugorjon 5:50 percre.

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.