Bevezetjük a Gergely naptárat, nincs több szultán

Gyorshír - szerző: Kacsúr Tamás

Avagy mindent a mai napról. Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Mariannákat. A latin név jelentése Marius családjához tartozó, Szűz Máriához tartozó.

 

November 1-jén e napon történt: 1587–ban Magyarország áttér a Gergely-naptár használatára, ezért október 21-ét november 1-je követi. 1922–ben Törökországban eltörlik a szultánátust, 1945-ben Ausztrália belép az ENSZ-be. 1952-ben az Egyesült Államok a Csendes-óceáni Marshall-szigetek mellett felrobbantja az első hidrogénbombát. A program vezetője Teller Ede. 2000–ben Szerbia is tagja lesz az ENSZ-nek. 1845-ben e napon született Gróf Teleki Sámuel Afrika-kutató.

 

Ma van Mindenszentek napja.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, 12 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1920-ban mérték Túrkevén, ahol -17,0 C° volt. A legmelegebbet, 26,3 C°-ot Orosházán regisztrálták 1969-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudta, hogy az Amerika Hangja rádiónak Amerikában nincs sugárzási engedélye?