Bevezetnék a bankkártyát az iskolákba

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Az ország összes iskolájára kiterjedhet a készpénzmentesség – mondta a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

 

Balogh László jelezte, az intézkedés a tanulók pénzügyi tudatosságát erősítheti, mivel a pénzügyi felkészültséget éppoly fontosnak tartja, mint a digitális készségek fejlesztését. A helyettes államtitkár szerint ez segít elkerülni számos csapdahelyzetet, felismerni az előnyös helyzeteket, megalapozni a felnőtt életet és az egész életen át tartó gyarapodást. A szemléletformáláshoz – tette hozzá – az online fizetési lehetőségek is hozzájárulhatnak, a Készpénzmentes iskola program ezért kilépett a kísérleti szakaszból, és mostanra már csaknem hetven intézményre terjed ki.

 

Megjegyezte, hogy az iskolai pénzmozgások készpénzmentesítése az adminisztrációs terheket is csökkenti, ezért abban bízik, hogy nem csak a fenntartókkal és az intézményvezetőkkel, hanem az intézményekben működő vállalkozókkal is mindenütt meg lehet egyezni a bankkártyás terminálok telepítéséről.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a pénzügyi ismeretek a szakképzés minden területén beépültek a tananyagba. Pölöskei Gáborné arra is számít, hogy a szeptembertől induló ösztöndíjrendszer is erősíti a tanulókban a felelős gazdálkodói szemléletet.