Borongós hangulatban az európai tőzsdék

Gazdaság - szerző: GR

A ciprusi mentőcsomag körüli bizonytalanságok miatt borongós hangulatban, markáns gyengülésre álltak kedd délelőtt a legfontosabb európai részvénypiacok. Az euró dollárárfolyama tartotta alacsony szintjét.

Közép-európai idő szerint egy óra előtt nem sokkal a londoni FTSE 0,05 százalékos, a frankfurti DAX 0,29 százalékos, a párizsi CAC 0,66 százalékos mínuszban állt. Ezzel az európai börzék folytatták a hétfői, akkor 0,40-0,50 százalékos esést.

Az euró dollárárfolyama a hétfő reggel óta tartott 1,293-1,296 dolláros sáv közepénél mozgott. Pénteken még 1,305 dollár felett zárt az euró. Az euró frankárfolyama a hétfői folyamatos emelkedés után kissé esett kedd dél körül: a reggeli 1,225 frank feletti szintek után 1,223 frank környékén jegyezték a közös európai fizetőeszközt. A hétfői nyitást követően még 1,217 frank körül is járt az euróárfolyam.

Cipruson mindeközben kétnapos bankszünetet tartanak. Így a  nemzeti ünnep miatt tartott hétfői szünnap után kedden és szerdán sem nyitnak ki a pénzintézetek, és a tőzsde is zárva tart.

A bankszünet vélhetően addig marad fenn, amíg döntés nem születik a törvényhozásban a bankbetétek megadóztatásának módjáról. A bankok bezárása minden lakossági tranzakcióra vonatkozik, így az internetes bankportálokon keresztül indított tranzakcióik sem teljesülnek. Egyedül a bankautomaták üzemeltek a hétvégén, de azokból is hamar elfogyott a készpénz, miután betétesek tömegei rohanták meg az ATM-eket.

Német pénzügyminiszter: Ciprus egyedül dönt a bankbetétekre kivetett illetékről

Kizárólag Ciprus felelőssége, hogy milyen módon vonja be a bankbetétek tulajdonosait a válságkezelés költségeinek fedezésébe – emelte ki egy keddi nyilatkozatában a német pénzügyminiszter.

Wolfgang Schäuble a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: a bankbetétekre kivetett egyszeri illeték ügyében a felelősség “nem a német kormányé és nem is más euróövezeti tagállamoké”, hanem egyedül Ciprusé.

A ciprusi vezetés legutóbbi, keddi terve szerint az illetéket csak a 20 ezer eurót meghaladó összegű bankbetétekre vetnék ki, hogy megkíméljék a kisbetéteseket a tehertől. A parlament várhatóan nem fogadja el a javaslatot.

Wolfgang Schäuble kiemelte: a ciprusi folyamatok nem érintik a német betéteseket. Leszögezte: amíg a német állam fizetőképes, addig a betétek is biztonságban vannak.

A német pénzügyminiszter egy másik nyilatkozatában, a Börsenzeitung című lapnak adott keddi interjúban azt hangoztatta, hogy “nem kell aggódni az euróért”, hiszen a közös fizetőeszköz a válság ellenére stabil, és már tartalékvaluta funkciót is betölt.

Hozzátette: a válságkezelés megfelelő ütemben halad előre. A “gazdasági adatok azt mutatják, hogy a válság legyőzésére kidolgozott stratégia hatékony, ezt pedig a pénzügyi piacok is látják, és honorálják is, hiszen csökken azoknak az államoknak a refinanszírozási költsége, amelyekre korábban súlyos piaci nyomás nehezedett” – mondta a német pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta: tovább kell folytatni a “szerkezeti reformokkal összekötött növekedésorientált konszolidációt”, hogy a visszatérő piaci bizalom tovább erősödjön, és ki kell teljesíteni a pénzügyi rendszer fenntarthatóságát célzó reformokat, hogy az esteleges újabb válságok ne az adófizetőket terheljék.

(forrás: MTI)