Bővül a kötelező védőoltások köre

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus elleni vakcina pedig kötelezően ajánlandó lesz – jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke.

 

A pneuomococcus baktérium elleni oltással enyhébb esetben középfülgyulladás, arcüreggyulladás, súlyosabb esetben a nehezebben felismerhető tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Beneda Attila tájékoztatása szerint az eddig az ajánlott kategóriába tartozó oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta. A szakmai tapasztatok indokolták, hogy ezt az oltást is vegyék fel a kötelező védőoltások sorába – tette hozzá a kabinetfőnök.

 

A méhnyakrák megbetegedésért felelős HPV-vírus elleni oltással kapcsolatban Beneda Attila elmondta, a három oltásból álló sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára.  A jövő évi költségvetés előirányzatában oltóanyag-beszerzésre egymilliárd forinttal több jut, ez fedezi a HPV elleni oltóanyag beszerzését is. Beneda Attila hangsúlyozta, a kötelező védőoltások beadásáért a háziorvosok és a házi gyermekorvosok nem kérhetnek pénzt.

 

Az ÁNTSZ, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg tíz fertőző betegség ellen van az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. A gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő vagy rubeola, a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B ellen kapnak a gyerekek kötelezően oltást.

 

MTI/HHO