Büntetést kapott az eMAG, minden vásárlójának utalványt ad

Gazdaság - szerző: HH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit.

 

Az internetes áruház elfogadta a büntetést, és közölte, hogy minden vásárlójuknak 3 ezer forint értékű kupont biztosítanak, továbbá a hazai kis- és középvállalkozások online értékesítési tevékenységét több mint 4 milliárd forint értékű programmal segítik.

 

2014 júliusáig visszamenőleg vizsgálták az eMAG több száz kampányát érintő akciótartási gyakorlatát. Megállapították, hogy akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben. A vállalkozáscsoport a kampányok során nem alakított ki olyan belső szabályokat, amelyek biztosították volna, hogy eredeti árként a termék tényleges, jellemző ára jelenjen meg, az áthúzott árak korábban csak alkalomszerűen, nagyon rövid időre érvényesültek.

 

Az elmúlt 12 hónapban vásárlók – azok is, akik partnertől vásároltak – egyenként 3000 forint értékű kupont kapnak. Ez 6 hónapig lesz érvényes és a tízezer forint feletti vásárlásoknál lehet majd felhasználni.

 

A webáruház vállalja azt is, hogy leárazásai során egy adott termékre az adott árengedmény mértékének megállapítása során a viszonyítás alapjául mindig a megelőző 30 nap során alkalmazott legalacsonyabb árat veszi alapul.