Célkeresztben az adócsalás és a titkos számlamozgás

Gazdaság - szerző: KT

Hiába a svájci, a kajmán-szigeteki bankszámla, esetleg a Seychelles vagy a Virgin szigeteki adózás, nem nyújt menedéket a Gibraltáron vagy Barbadoson köttetett üzlet sem, Magyarország aláírta az ötven országot tömörítő, számlamozgások megosztásáról szóló egyezményt.

 

 

Hazánk is csatlakozott ahhoz a nemzetközi megállapodáshoz, ami értelmében 2017-től az országok adóhivatalai kicserélik az országukban vezetett bankszámlák adatait. Ennek értelmében nincs többé banktitok az egyezményt aláíró ötven ország között. Az intézkedésre az adócsalások elkerülése végett került sor, ugyanis a tagállamok automatikusan továbbíthatják egymásnak az adózás szempontból releváns tranzakciók adatait – a számla tulajdonosának személyazonosságát, egyenlegét és a számla mögött álló valós személyt.

 

Nem menedék Már az adóparadicsomok sem nyújtanak menedéket, mert az egyezményt több adóparadicsom, így a Kajmán-szigetek, Barbados, Gibraltár, a Seychelles és a Brit Virgin szigetek is aláírták. A megállapodás célja az, hogy az aláíró országok az automatikus információcsere globális biztosításával hatékonyan tudjanak fellépni az állami költségvetéseket súlyosan károsító adócsalással és az adóelkerüléssel szemben.

 

Magyarország – aki a Korai Alkalmazók Csoportjához csatlakozott – az újonnan létrehozott bankszámlák mellett a nagyobb összeget rejtő kontók esetében legkésőbb 2017 szeptemberéig fog adatot közölni. A többi, kisebb összeggel futó számlákról 2018-ban fog először adatokat cserélni.