Csontritkulás szűrővizsgálata

Életmód - szerző: EFI

A csontritkulás során a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek azonos arányban csökkennek, ezzel csökken a csontok ásványianyag-tartalma és rugalmassága is.

 

Súlyos következményként csonttörések jönnek létre. Csontritkulás esetén a csontszövet szerkezete kórosan megváltozik. Egészséges felnőtt szervezetben a csontépítő és lebontó folyamatok állandó egyensúlyban vannak, melyek következtében a csontok tömege és szerkezete változatlan marad. Csontritkulás esetén a csonttömeg csökken, miközben a szerves és szervetlen állomány aránya megmarad. Leggyakrabban a csigolyák magassága csökken, súlyos esetben a csigolyák összeroppanása a testmagasság csökkenéséhez, jellegzetes tartás kialakulásához vezet. Ebben a betegségben is a korai felismerés és a megfelelő kezelés ad lehetőséget a súlyosabb esetek megelőzésére. A csontritkulás következtében kialakult csonttörések súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek. 

 

A csontritkulás lehet önálló állapot, de kialakulhat más betegség következtében is, érinti mindkét nemet és bármelyik életkorban jelentkezhet. Csontritkulás a női változó korban 45-60 éves korban jelentősen emelkedik, ennek oka az egyik női hormonnak, az ösztrogénnak ebben a korban kialakuló hiánya. Időskori csontritkulásban a csontépítő sejtek mennyisége és tevékenysége csökken, itt szintén jellemző a törések megjelenése, elsősorban csigolya- és combnyaktörések keletkeznek.

 

Hajlamosító tényezők:

 • családon belüli halmozott előfordulás nagymama, édesanya is csontritkulásos
 • dohányzás
 • mértéktelen kávéfogyasztás
 • jelentős mennyiségű és tartós alkoholfogyasztás
 • elégtelen kalcium és D-vitamin tartalmú táplálkozás
 • mozgásszegény életmód
 • sovány testfelépítés
 • korai művi (méh- és petefészekműtét) változó kor
 • idült betegség (krónikus sokízületi gyulladás)
 • gyógyszerek (szteroid készítmények) tartós szedése

 

Csontritkulás tünetei:

 • terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom
 • a hirtelen kis erő behatására létrejövő éles fájdalom, amely lehet az éppen létrejövő csigolyatörés vagy beroppanás
 • állandó, terheléskor erősödő hát- és derékfájdalom, a betegek nem tudják a hátukat tartani

 

Diagnosztikus eljárások:

 • reumatológus szakorvos a panaszokból, fizikális vizsgálatokból következtet a csontritkulás jelenlétére, rosszabb esetben egy elszenvedett csonttörés kapcsán derül ki a betegség.
 • laboratóriumi vizsgálatok: a szervezet kalcium-foszfor anyagcseréjére adnak felvilágosítást, másrészt az egyéb betegségekhez társuló csontritkulás felderítésében van szerepük
 • röntgenvizsgálatok: láthatóak a csontok és bizonyos mértékig megítélhető mésztartalmuk normális, vagy csökkent mennyisége.
 • csontsűrűség mérés: segítségével, nagy pontossággal meghatározhatjuk a test különböző részein a csontok ásványianyag-tartalmát, leggyakoribb mérési helyek a csukló, a gerinc és a combnyak. A vizsgálatok szükségességét szakorvosnak kell eldöntenie, a rizikótényezők alapos feltérképezése alapján.

 

Csontritkulás kezelése: Csonttöréssel szövődött esetekben műtét, gipszelés, fektetés, fájdalomcsillapítás lehet az elsődleges, panaszt alig okozó esetekben az aktív mozgásterápián van a hangsúly. Mindenkire vonatkoznak a megelőzés étrendi és mozgásterápiás ajánlásai.

Fizioterápia: a fájdalomcsillapító, az izmok vérkeringését javító elektromos kezelések fontos kiegészítői a gyógyszereknek. Kiemelten fontos a naponta, rendszeresen végzett speciális gyógytorna.

 

Gyógyszeres kezelés: a csontritkulás elleni gyógyszeres kezelésnek két alapvető csoportja van. Az egyik a felborult csontújraképződés egyensúlyát állítja helyre, míg a másik fő feladata a fájdalom csillapítása. Igen fontos, hogy az aktív D-vitamin készítmények kivételével a normál táplálkozás mellett is a többi szerhez kiegészítőként kalcium szedése ajánlott.

 

Mozgásterápia: a rendszeresen végzett izomerősítő torna fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát, jótékony a gerinc alaki változásainak megakadályozására, illetve a már kialakult elváltozások esetén azok javítására. A tornát végezhetjük gyógytornász vezetésével. Az úszás, ezen belül a hátúszás nagyon előnyös.

 

Segédeszközök: az idősebb emberek mozgásának biztonságosabbá tétele céljából ajánlatos a bot, esetleg a járókeret használata. Szintén az idősebb emberek számára ajánljuk a különböző hosszúságú gerincfűzők alkalmazását.

 

A megelőzés alapja a lehető nagyobb csonttömeg elérése, melyet már gyermekkorban kell elkezdeni. Ha már saját magunk nem is tudunk mindig sokat tenni, de gyermekeink és unokáink egészséges nevelésével elérhető, hogy a később esetleg csontritkulásban szenvedők köre számottevően csökkenjen. Ebben főleg a rizikótényezők elkerülésének és az egészséges életmódnak van jelentős szerepe.

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda