Csütörtökön kerül a Parlament elé Harkány jövője

Helyi - szerző: KT

A Gazdasági bizottságban kérte megtárgyalását és ma tűzték napirendre Tiffán Zsolt 2017. évi költségvetési módosító javaslatát, melyben 1,66 milliárd forint átcsoportosítását kérte a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő számára.

 

Az összegből négy ütemben 2018-ig szinte teljes egészében megújulna egyebek mellett a strandfürdő kettes épülete és hármas medence – derül ki a Parlament által ma közölt tervezetből.

 

Harkány városa felkészült a kormányzati stratégiák végrehajtására, kiemelten az egészségturizmus húzó gazdasági ágazattá való alakításában történő aktív részvételre oly módon, hogy egyszerre váljon képessé a település az egyetlen, de a világon utánozhatatlan minőségű, összetételű és értékű, a magyar állam tulajdonában lévő gyógy- és egyben termál vizét, továbbá fürdő szolgáltatásait bővíteni és ezáltal a szakképzett helyi munkaerőt megtartani, környezetében pedig a helyi termel ők piacra jutását, az Ormánság felemelkedését elősegíteni – írja az előterjesztésében.

 

Emlékeztet: annak érdekében, hogy a fürdő ismét visszanyerje fénykorát, saját bevételeinek visszaforgatásával, a tulajdonos harkányi önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatásával, valamint 2015-ben és 2016-ban már kormányzati támogatással, elindult egy ütemekre bontható, racionális, átgondolt, a mai trendeknek és irányvonalaknak megfelelő fejlesztési terv. Elkészültek a következő fejlesztési lépcső meglépéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányok, rendelkezésre állnak a konkrét, az egyedi adottságokra alapozott tervek, azonban a megvalósításhoz nélkülözhetetlen az állami, költségvetési támogatás – ismerteti az országgyűlési képviselő.

 

A fejlesztés keretében a fürdő 14 hektáros területének közepén található, hosszú évtizedes múltra visszatekintő és jelentősen elavult központi épület felújítása valósulna meg, ami helyet adna az új orvosi rendelőnek, egy szauna parknak, egy új medencetérnek, kialakulna egy többfunkciós pihenő tér, továbbá egy szekrényes öltöző részleg is. Az épülethez kapcsolódó, korábban fedett medencetér ismét részben visszafedésre kerülne annak érdekében, hogy ne csak gyógymedencékkel álljon rendelkezésre a fürdő az év minden napján, hanem strand- és élménymedence szolgáltatásokat is tudjon biztosítani. A tervek továbbá magukba foglalják a központi épület mellett egy új kültéri egység létrehozását, ahol a családok részére kerülne kialakításra egy jelentős terület.

 

Az országgyűlési képviselő korábban közölte: ha nem fogadják el javaslatát és június közepén nem ítélik meg a támogatást, jövőre újra beadja javaslatát.