Cukorbeteg? Jobban kell majd figyelnie!

Életmód - szerző: Kótány Jenő

Magyarországon 750 ezerre teszik az ismert cukorbetegek számát, s körülbelül ugyanennyi látenssel számolnak a szakemberek. Nekik egy uniós jogharmonizációnak köszönhetően jobban oda kell figyelni július 20-tól a vásárlások alkalmával, ugyanis az áruházak polcairól eltűnnek a diabetes feliratú termékek.

 

A jövőben a szénhidrát anyagcserezavarral küzdők a cukormentes, alacsony cukortartalmú, illetve a hozzáadott cukrot nem tartalmaz felirattal találkozhatnak. Tudni kell, a cukormentes feliratnál a cukortartalom nem haladhatja meg 100 mg vagy ml esetéveb a 0,5 grammot, az alacsony cukortartalmúnál ez 5 g/100 g, illetve 2,5 g/100 millilitert jelent.

 

A hozzáadott cukrot nem tartalmaz felirat esetében amennyiben a termékben természetes módon mégis előfordul, azt külön „Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” mondattal kell ellátni. Mint minden fontosabb jogszabály esetében, várhatóan ebben az esetben is lesz egy “kifutási időszak”, vagyis a diabetes feliratú termékek nem egyik napról a másikra tűnnek el a polcokról, hanem a lejáratukig ott maradhatnak.