Deutsch Tamás Harkányban: annak vagyunk a garanciái, hogy a gyászos múlt nem fog visszatérni

Helyi - szerző: HH

Deutsch Tamás volt Nagy Csaba vendége péntek este Harkányban, a művelődési házban tartott választási fórumon. A helyi fejlesztések mellett az est során olyan, térségi szinten meghatározó aktuális témákról is szó esett, mint a paksi bővítés.

 

Deutsch Tamás a harkányi választási fórumon - © Kacsúr Tamás, Új Harkányi Hírek

 

Az Európai Parlament kormánypárti képviselője és a Fidesz alapító tagja a nyilvános megjelenés előtt a sajtó számára adott interjút, ahol arra voltunk kíváncsiak, mi a tétje a közelgő választásoknak, illetve mi a kormány álláspontja a térséget több szempontból is közvetlenül érintő paksi fejlesztésekkel kapcsolatban.

 

Mindaz, ami 2002 és 2010 között ebben az országban folyt, nem történelmi távolban van – mondta Deutsch Tamás az Új Harkányi Híreknek a lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, 2002 és 2010 között az volt a kérdés, hogy az egymilliós, dolgozni vágyó munkanélküli tömeg száma milyen mértékben nő. Magyarországon mára a munkaerőhiány vált jellemzővé, a családokat pedig egy attraktív családtámogató rendszer segíti. 2002-ben a választásokat megelőzően egyes visszatérni készülő politikusok azt ígérték, megőrzik az első Orbán-kormány által létrehozott családokat támogató intézkedéseket, ám egyet sem tartottak fenn. Ugyanezek az emberek döntöttek arról, hogy elveszik a 13. havi nyugdíjat, és hirdeti a miniszterelnök-jelöltjük, hogy felelőtlen döntés a több mint 2,5 millió nyugdíjas juttatásának visszaállítása.

 

Mint az Európai Parlament kormánypárti képviselője és a Fidesz alapító tagja hozzátette, a korábbi rendszerben kistérségek fontos, meghatározó kórházait zárták be, fizetőssé tették az egészségügyet, ma pedig nincs olyan jelentős térségi szereppel bíró kórház, ami majdnem teljes egészében ne újult volna meg. Ma akkora a minimálbér, mint amekkora a Gyurcsány-Bajnai kormány időszakában az átlagjövedelem volt – szögezte le, megjegyezve, a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint minimálbérre sincs szükség.

 

Kérdésünkre, miszerint mi a tétje a helyiek számára az április 3-i választásoknak összegezte: nincs ma olyan család, aki még ha a baloldal valamelyik szivárványkoalíciójával szimpatizál is, ne kerülne kedvezőtlenebb helyzetbe az előbbi elképzelések miatt. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és a párt miniszterelnök-jelöltje szavait idézve kijelentette, velünk még azok is jobban járnak, akik nem ránk szavaznak. Annak vagyunk a garanciái, hogy ez a gyászos múlt nem fog visszatérni. Ez a tét itt, és a környező településeken is – fogalmazott.

 

Deutsch Tamás az Új Harkányi Hírek paksi bővítésével kapcsolatos kérdésére elmondta: ha a kapacitásbővítést nem hajtjuk végre, elgyengülhetnek a rezsicsökkentés alapjai. Ahhoz ugyanis, hogy fenn tudjuk tartani azt, hogy a magyar családok európai összevetésben az egyik legolcsóbb módon jutnak hozzá az energiához, az atomerőművek olcsón és tisztán előállított energiájára van szükség. Az Oroszországból érkező földgázra mutatva megjegyezte, az Magyarország szükségleteinek 80 százalékát adja és ahhoz, hogy ezt a függőséget csökkenteni lehessen, szintén szükség van a földgázimportot kiváltani képes fejlesztésre. Olcsó, zöld és Magyarország energiafüggőségét csökkentő beruházásról van szó – Paks 2 megvalósul, hiszen magyar érdeket kell követni – szögezte le.