Nem is gondolnánk, hol lehet spórolni vele!

Életmód - szerző: GR

Lassan itt a nyári szünet, így érdemes odafigyelni azokra a lehetőségekre, ahol a diákigazolvánnyal spórolni is lehet. Ehhez komoly segítséget jelenthet a diakkedvezmeny.hu weboldal. Összeszedtük, hogy milyen kedvezményeket lehet igénybe venni, már aki még diák és rendelkezik diákigazolvánnyal is. Cikkünk első sorban nekik szól!  

 

 

 

Utazás  

 

A Máv és a Volán járatain a nappali tagozatos diákok bármely viszonylatban, azaz nem csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnak féláron. Ha valaki levelező tagozatos, akkor ez a kedvezmény csak a lakóhely és az iskolája között vehető igénybe, viszont rendkívül olcsón, 90%-os engedménnyel vásárolható bérlet kiváltása a nappali és a levelezős diákok előtt is nyitva áll. Kedvezményes bérletet viszont kizárólag a tanintézmény, és a lakhely között lehetséges váltani. Ha általános, vagy középiskolások csoportban, szervezetten utaznak vonattal a fővárosba az országos múzeumokhoz, illetve az Országházhoz, akkor mindezt díjmentesen tehetik.

 

Múzeumok  

 

Az állami múzeumok ingyenes látogatási lehetősége megszűnt, viszont az állandó kiállításokat a 26 éven aluliak minden hónap valamelyik, a múzeum által meghatározott hétvégi napján ingyen mehetnek, míg a többi napon 50% kedvezménnyel. Ez egyébként nemcsak az Európai Gazdasági Térség nem csak magyar lakosaira is vonatkozik, ugyanakkor ha külföldre utazunk, és 26 év alattiak vagyunk, érdemes rákérdezni, hátha be tudunk jutni egy múzeumba ingyen. Ugyanígy az állandó és időszaki kiállításokat is 50% kedvezménnyel tudják megnézni.

 

Könyvtár  

 

Nyilvános könyvtárakban a beiratkozási díjból 50% kedvezmény jár minden, érvényes diákigazolvánnyal rendelkező tanulónak. Ezek voltak eddig az állami kedvezmények, de jó néhány kereskedelmi kedvezményt is igénybe lehet venni a diákigazolvánnyal, amikről talán nem is tudtunk eddig.

 

Szállás

 

Az Erzsébet szálloda hálózat az ország rengeteg pontján biztosít különböző típusú és felszereltségű szállásokat, amiket diákigazolvánnyal 5% kedvezménnyel lehet foglalni, és a helyek többségén a kedvezmény az étkezésre is vonatkozik. Emellett kisebb szállodák, és panziók is biztosítanak kedvezményeket.

 

Étkezés  

 

Országszerte több étteremben olcsóbban ehetünk, néhány helyen akár a 30%-ot is eléri a kedvezmény mértéke. Persze nem kell azt gondolni, hogy mostantól nyitva a lehetőség a gourmet kalandozásokhoz, többségében kifőzdék, pizzériák és gyorséttermek szerepelnek csak a kínálatban. De a kifőzdék mellett kávézókban is lehet kedvezményhez jutni, ha érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik, sőt néhány biobolt termékei közül is válogathatunk, ha mégis az egészséges életmód hívei lennénk.

 

Szórakozás  

 

Lehet jobb agyféltekés rajzolásra menni 10% kedvezménnyel, de például a Karinthy színház is biztosít 10% kedvezményt, míg a Bárka színház 20%-kal olcsóbban látogatható. Általános és középiskolások, de akár a felsőoktatásban résztvevők is élvezhetik a kalandparkok nyújtotta lehetőségeket. Koncertre is lehet menni diákjeggyel, a Művészetek Palotája például a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban rendezett programjaira biztosít 500 forintos állójegyeket a rendezvény előtt egy órával. A legtöbb mozi is kínál kedvezményeket, így filmeket is olcsóbban nézhetünk.

 

Egészség  

 

Országszerte több optikában is kedvezménnyel lehet vásárolni (környékünkön például a Poller optikákban is). A legtöbb helyen 10% árengedményt lehet kapni, de néhány optika akár 20%-ot is enged áraiból ha diákigazolványt lát. Fogászati rendeléseken is illetheti meg kedvezmény a diákokat, sőt fodrászhoz és kozmetikushoz is mehetünk akár olcsóbban.

 

Sport

 

Nem csak sportfelszerelést lehet vásárolni kedvezményesen néhány helyen, de akár biciklit bérelni, vagy szereltetni, sőt konditermek is kínálnak diákbérleteket.

 

HH / dívány.hu