Horrorvágóhidat záratott be a Nébih Baranyában

Baranya - szerző: HH

Koszos, mocskos eszközök, helyiségek és mumifikálódott békahulla is előkerült azon a  baranyai vágóhídon, melyet a Nébih záratott be. A hatóság többek közt egy nem engedélyezett raktárban talált, összesen 28 és fél tonna hús bizonytalan eredetű és lejárt hús megsemmisítését is elrendelte.

 

 

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Baranya megyei vágóhídon. A szakemberek a még áprilisi ellenőrzéskor olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését – közölte most a hatóság. 

 

A vékényi üzem egész területén merő mocsok volt a padló, a fal, a mennyezet, valamint az eszközök és berendezések, a darabolásra használt helyiségben pedig nem is működtek az eszközfertőtlenítők. Különösen szennyezettek voltak a vágóhíd szennyes-övezeti dolgozói részére kialakított folyosók és helyiségek, ahol még mumifikálódott békatetemeket is találtak a hatóság képviselői – emelte ki a Nébih.

 

A hatóság az üzem telephelyén, továbbá egy másik, kapacitás hiányában használt, de nem engedélyezett telephelyen – ahol az előállított húsok füstölése, valamint tárolás is történt – 28,5 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági idejű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert talált. A szakemberek a részletezett okok miatt valamennyi terméket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból és a megsemmisítését is elrendelték.

 

A Nébih a súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságokra való tekintettel azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. Az egység az élelmiszer-higiéniai és nyomon követési hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság újabb, kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – szögezte le a Nébih.