Dohányzás

Életmód - szerző: |X|

A dohányzás az egyik legjelentősebb életmódbeli kockázati tényező, az ezzel összefüggő megbetegedések évente közel harmincezer emberi életet követelnek. A dohányzás fő rizikófaktora a tüdőrák kialakulásának, a COPD-nek (krónikus obstruktív légúti betegség), a perifériás érbetegségeknek, valamint számos daganatnak (szájüregi, gége, nyelőcső).

 

Szerepet játszhat az agyvérzés, a szívinfarktus és több szerv daganatának létrejöttében (húgyhólyag, vese, hasnyálmirigy). Rontja az asztma tüneteit és az asztma gyógyszereinek hatékonyságát, ínygyulladáshoz, kellemetlen lehelethez és a fogak elvesztéséhez vezethet. Hozzájárulhat a gyomorfekély kialakulásához, sápadtabbá teszi az arcbőrt és elősegíti a ráncok kialakulását, – mivel csökkenti a bőr vérellátását és a bőr A-vitamin tartalmát-, károsítja az ereket.

 

A dohányzás abbahagyása az egyik legfontosabb, amit az egészsége javításáért és megóvásáért tehet! A cigarettafüst beszívásával a szervezetbe jutó nikotin függőséget alakít ki. Eközben nagyon erősen kapcsolódnak össze helyzetek, érzelmek a cigarettázással, végül a dohányoson felülkerekedik a függőség. A leszokással kísérletezők tudják, hogy a dohányzásról nem könnyű felhagyni. De nem lehetetlen! Pusztán önerejükre támaszkodva a dohányosoknak mindössze 2-3 százaléka képes megszabadulni tartósan a cigarettától. Szaksegítség igénybevételével a leszokás esélye akár többszöröse is lehet!

 

Információt, szaksegítséget kaphat az Országos Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ (Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) ingyenesen hívható zöld számán: 06-80-44-20-44, háziorvosánál, a helyi tüdőgondozónál, illetve a helyi EFI irodában az alábbi elérhetőségeken: 7800 Siklós, Baross Gábor utca 6. szám alatt, a 72/352-411/518 telefonszámon vagy az efi@siklosikorhaz.hu e-mail címen.

 

Egészségfejlesztési Iroda

Siklósi Kórház