Dombot építenek a sellyei jégverés romjaiból

Baranya - szerző: HH

Hatalmas törmelékhegy épül Sellye határában – több száz köbméter cserép és pala várja, hogy elszállítsák. Az egykori háztetőket július elején verte szét a jég, a romok eltakarítása és a károk felszámolása azóta is folyamatos.

 

Nagy Attila, Sellye polgármestere

 

A közel félezer család, gazdaság házának talán fele rendelkezik biztosítással, ám a kártérítés sokszor a tető szerkezetére – fára, fóliára – is alig elég, nemhogy a cserépre vagy palára – mutat rá Nagy Attila. Sellye polgármestere igazán testközelből tapasztalta meg a károkat, ugyanis saját rakodógépével az első naptól kezdve aktívan részt vett a romok eltakarításában. Azt mondja, most inkább ott a helye, mint a hivatalban.

 

A város vis majorban szállíttatja el a törmeléket, ám a keretből nincs előleg. Eddig mintegy húsz kamionnyit vittek el, de még városszerte van mit a legalább ugyanakkora kupacokra hordani.

 

Törmelékhalom Sellye határában

 

Egy közeli házra mutat: ott az új tetőt verte el a jég, látszólag semmi baja, de közelebbről megnézve szinte valamennyi cserép törött. Egy másik felé int; gazdasági épület, a téli tüzelő és gépek vannak benne. Kilátástalan, hogy lesz-e még valaha teteje, vagy a beázásoktól szép lassan az enyészeté lesz minden. A polgármester kiemelte: adományokból rengeteg, tízmilliónyi nagyságrendű segítség érkezett, számos fedél így épülhetett fel, de sok épület tető nélkül áll, félő, hogy kívül esik a kártérítéseken, így lenne még helye felajánlott cserépnek.

 

Mint jelezte, a katasztrófavédelem felmérte és rögzítette a károkat, most az azok enyhítését segítő döntésekre várnak.

 

Időközben a kormány ugyanis határozott a június 25-én és július 9-én történt jégeső Baranya és Somogy megyei települések érintett házainak állami forrásból történő kárenyhítéséről. Erre elsősorban azok számíthatnak – Baranya megyében Sellye mellett Drávaiványi, Kákics és Okorág lakosai közül -, akiknek nem volt biztosításuk és egyéb módon sem kártalanították őket. Az illetékes miniszterek felhívást kaptak arra, hogy augusztus végéig határozzák meg a károk mértékét és tegyenek javaslatot azok enyhítésének módjára, finanszírozására.