Döntöttek: maradhat Balog Zoltán, a pedofilbotrány tanácsadó exminisztere

Belföldi hírek - szerző: HH

Az egykori miniszter, Balog Zoltán Novák Katalin tanácsadója volt abban a pedofilügyben, ami miatt a köztársasági elnök lemondásra kényszerült.

 

 

Mivel feltételezhető, hogy az egykori miniszter közbenjárására mentették fel a pedofilbotrányban elítélt igazgatóhelyettest, az ügy kapcsán pedig megbukott az ország köztársasági elnöke, Balogot a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalba rendelték. Az egyházi tisztségviselők megjelent négyötöde arról szavazott, hogy maradhat-e Balog a zsinat lelkészi elnöke, végül 86 százalék társuk mellett döntött.

 

Balog 2018-ig az emberi erőforrások minisztere volt. Bár akkor kezében összpontosult a közoktatás, felsőoktatás, egészségügy, szociális háló, civil szervezetek, egyházak, kultúra és a sport ügye is, mégsem jegyez komolyabb reformokat. 2018-ban hirtelen lemondott parlamenti mandátumáról, visszavonult a közélettől, a református egyházban vállalt csak szerepet.

 

Balog ezt követően nyilvános beszédben hálálkodott, elismerve, hogy jó kapcsolatban van Novák Katalinnal, és tagja az egykori köztársasági elnök tanácsadó testületének. Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik, akár tévedtem, akár nem – fogalmazott. Azt állítja, támogatta, de nem ő kezdeményezte K. Endre felmentését.

 

Az elnökségi tanács azt kérte tőle, gondolja át, hogy a közéleti szereplése mennyire egyeztethető össze egyházi megbízatásával. Ezt a református püspök egyértelműen nem érzi felszólításnak, de mint ígérte, a kérésnek eleget fog tenni.