Dr. Jagicza Anna: sokan nem fordítanak kellő figyelmet a napozás szabályaira

Életmód - szerző: HH

A nyár közeledtével hívja fel a figyelmet a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház bőrgyógyásza a megfelelő napfényvédelem fontosságára.

 

 

Lehetőség szerint kerülje 10-16 óra között a napsütést, napvédő készítmény választásakor pedig olyan magas faktorszámú fényvédő krémet válasszon, ami hatékonyan véd mind UV-A és mind UV-B sugárzás ellen – figyelmeztet Dr. Jagicz Anna. A fényvédő faktor – angolul SPF=Sun Protection Factor – azt mutatja meg, hogy az adott faktorszámú naptej használatával mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, az UV-A sugárzással szembeni védelemről nem.

 

Már a napozás megkezdése előtt legalább 20 perccel kenje be bőrét, és másfél óránként krémezze újra. Használja újra a naptejet úszás, törölközés után, vagy ha fokozottan izzad. Választáskor lehetőség szerint kerülje a túlzottan illatos, és színezett termékeket, mert allergiát okozhatnak.

 

Válasszon bőrtípusának megfelelő állagú terméket. Zsíros, acnera hajlamos bőr esetén inkább az olajmentes könnyű fluidok, száraz bőr esetén a krémes formák javasoltak. Fontos, hogy ne feledkezzen meg az évenkénti anyajegyszűrésről sem – figyelmeztet.

 

Dr. Jagicza Anna Baján született, az általános iskolát és a gimnáziumi tanulmányait is ott végezte. A gimnázium után a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett.

 

2001-től általános orvosként dolgozott a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, majd 2002-től központi gyakornok lett Budapesten a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 2004-től általános orvosként, majd bőrgyógyász szakorvosként dolgozott a Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórház Bőr és Nemibeteg Gondozójában.

 

Férje pécsi születésű, így a család – illetve szenvedélyes túrázók és természetfotósok lévén – a Mecsek közelsége miatt költöztek Pécsre. 2012-ben jelentkezett a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházba, ahol azóta is bőrgyógyász szakorvosként dolgozik. A hozzá oly közel álló víz és az erre épülő gyógyászati lehetőségek vonzották ide, amik további megismerése arra ösztönözték, hogy második szakvizsgaként a mozgásszervi rehabilitációs szakvizsga megszerzésébe kezdjen, így téve teljessé betegei számára a gyógyító munkát.