Dr. Péter Iván vezeti a kórházat

Helyi - szerző: KT

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház élén márciustól dr. Péter Iván áll. Az intézmény Kerécz Tamást váltó orvos, közgazdász, jogász főigazgatóját elképzeléseiről, terveiről, a kórház helyzetéről  kérdeztem.


Mit tudhatunk Önről?


45 éves tüke pécsi vagyok, feleségem marketing menedzser szakközgazdász, egy kisfiam van 5 és fél éves. Tanulmányaimat Pécsett végeztem, az orvosi diploma mellett jogi szakoklevelet és MBA közgazdasági szakképesítést is szereztem. Kezdetben a bőrgyógyászattal párhuzamosan 4 évig mentőorvosként, majd különböző háziorvosi ügyeleteket is elvállaltam. Pécs mellett így Lakócsa-Sellye térségében is ügyeltem 3 éven keresztül. A Bőrklinika mellett 1998-2006 között részt vettem a siklósi és beremendi bőrgyógyászati szakrendelések munkájában, – ahol természetesen számos harkányi beteg is megfordult- így elmondhatom, hogy a „térség” egészségügyi ellátásáról van fogalmam és gondolom azért vannak jópáran akik ismernek a gyógyító tevékenységemről is. 2007 után a PTE Bőrklinika intézetvezető helyettesi munkájával is megbíztak. Amennyiben a szakmai pályámhoz a komlói bőr- és nemigondozót, a magánpraxisaimat, valamint a Da Vinci magánklinikán végzett tevékenységemet is hozzáadjuk, akkor szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy a baranyai egészségügy széles vertikumát jól ismerem, annak minden bajával, problémájával együtt.


Miért pályázott?


Tavaly szeptemberben, korábbi két sikertelen pályáztatás után döntöttem el, hogy én is megmérettetem magam. Szakmai kihívás volt számomra, úgy gondoltam – és gondolom ma is – hogy orvosi-jogi, de még közgazdasági téren sem tudnak eladni, vállalkozásaim eddig mindig sikeresek voltak és a jövőben is így lesz, mert így kell lennie. A pályázati anyagom összeállítása során csak egyre erősödött bennem a gondolat, hogy Harkány igenis többet érdemel. Ez nem szlogen, de a gyógyvíz orvosi szempontból országunk egyik legjobbja, a pikkelysömör kezelésében például unikum, mégis ha elmegyek Hévízre, vagy Hajdúszoboszlóra, vagy éppen Gyulára, elszorul a szívem. Harkányban és a kórházban a lehetőséget látom, a lehetőséget, hogy ne csak wellness szállónak titulálja a szakmai kollégium a lehetőséget, hogy a pszoriázis kezelésére, az elsődleges korai mozgásszervi és kardiológiai rehabilitációra kiemelt hangsúlyt kell helyezni. A térségben, Pécsett például csapnivaló a rehabilitáció helyzete. Harkány lehetne egy holt-tengeri alternatíva a pikkelysömörös betegek között, ugyanúgy alternatívája lehetne Balatonfürednek a szívbetegek táborában. Ezek nem idealisztikus elképzelések, ezeket meg kell valósítani. Nagyon fontos, hogy ha a kórház híres, akkor Harkány is híres, ha a Kórháznak jól megy, akkor Harkánynak is jól kell mennie. Nem elég az, hogy kitűnő szakmai hátterünk van, orvosaink, egészségügyi személyzetünk kiváló. De ez ma már nem elég! A Kórház ismertségét és elismertségét kell növelni. Ez pedig marketing a javából.


A kórház jelenlegi helyzete


Az első mondatom az volt a dolgozók előtt, hogy ami jól megy az menjen tovább, ami meg rosszul, azon változtatunk. Éppen ezért személyesen valamennyi dolgozótól kértem, hogy véleményét, elképzeléseit írják össze, hogy ahol változtatni kell, ott az ő észrevételeiket a lehető legteljesebben tudjam érvényesíteni. Sajnos ezt követően hidegzuhanyként ért a kórház gazdasági helyzete. Tényszerűen elmondhatom, hogy a kórház csak a rendkívüli bevételeknek köszönhette talpon maradását, mert az elmúlt 3 évben vastagon veszteséges volt. Tavaly például mínusz 46 millió forint volt a hiány és csak az OEP kasszasöprésének eredménye volt a nullszaldó körüli érték. Tudom, hogy eddig nem ez volt kommunikálva. Én a tényeket veszem csak figyelembe, például azt is, hogy a korábban Euróban felvett 1.8 milliárd hitel tőketörlesztése 2013. március 31-től esedékes. Jelenleg egy átfogó műszaki, jogi, gazdasági és szakértői könyvvizsgálat folyik, ennek eredménye április végére várható, akkor a tulajdonosok egy részletes jelentést kapnak tőlem.


Nagyon szigorú gazdálkodást vezetek be, például valamennyi kétes, vagy a piaci árnál magasabb beszállítói szerződést felülvizsgálok, és számos takarékossági intézkedést teszek. A kórház részlegeit racionalizálni és pontosítani kell, jogilag, munkajogilag rendezni kell a jelenlegi „kaotikus” jogviszonyokat. Ebben az üzemi tanács és a szakszervezet támogatását is megkaptam, hiszen a munkahelyek megmentése a kórház gazdálkodásának sikerétől függ.

Folyamatban van két projekt is. Hol tartanak ezek?


Az új hotelszárny építési munkálatai 2013. április 9-én elkezdődnek és kevesebb mint egy év múlva át is kell adni. Ennek a mintegy 815 milliós beruházásnak a szerződését 2013. április 5-én aláírtam, a kivitelező cég a Grabarics Kft. Építeni mindig jó dolog, főleg ha az építményt fenn is tudjuk tartani. A legfontosabb most az, hogy az eddigi marketinget „felturbózzuk”, mert ha csak az a 34 külföldi vendég jön, mint 2012 év folyamán, akkor nem tudom hogyan fogjuk működtetni a beruházásainkat. Az új konyha építése is jó dolog, de most inkább azt szeretném kideríteni, hogy miért kerültek nálunk majdnem kétszer annyiba az étkezések költségei, mint a többi baranyai kórházban.


A jövőképem, hogy a gyógyfürdőkórházunk a régió vezető rehabilitációs intézménye legyen, és az ország első 3 rehabilitációs intézménye közé kerüljön. Hiszem, hogy összefogással a várossal, a fürdővel, a környező szállodákkal meg tudjuk valósítani céljainkat, mert a kincs, a gyógyvíz a legnagyobb csoda, csak ki kell használnunk.