Drávaszabolcs és Márfa is vízelvezetésre kapott uniós pénzeket

Baranya - szerző: HH

Drávaszabolcs és Márfa esetében is problémát jelent a településen felgyülemlő illetve elvezetendő csapadékvíz kérdése, melyre most uniós támogatás érkezik.

 

Márfán a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása régóta húzódó probléma. A község csapadékvízelvezetése részben megoldott, az utak mellett burkolt árkok találhatók, melyek az ellenőrző mérések alapján ugyan határozottan lejtenek a befogadók felé, azonban mélypontok, visszalejtések is problémát jelentenek. A most 52,7 millió forinttal támogatott és 2024 közepéig megvalósuló projekttel a nagyvízhozamok kiöntésmentes levezetése, az okozott eróziós károk megszüntetése a cél.

 

Drávaszabolcs Fenyves utcája lefolyástalan, illetve legnagyobb mértékben talajvizes részeiről kell elvezetni a csapadékvizet. A tervezett ütemben a község belterületén létfontosságú a lakóépületek és közintézmények állagát veszélyeztető vízelvezetés szakszerű, hosszú távra szóló megoldása a cél, melyre a település 64,5 millió forintot kapott. Ebből az összegből növényzettől és egyéb lefolyást akadályozó anyagoktól megtisztítva alakítják a víz útját, miközben az utak alámosásának problémáját is megoldanák. 2023 év végéig megvalósuló programban átereszeket, gyalogos és autó átjárókat, bejárókat építenek meg vagy alakítanak át.